neděle 1. srpna 2021

Zavařujeme: džem, sirup

Možná že jste měli babičku, či prababičku s hospodářstvím a možná vzpomínáte, jak se zavařovalo. Byla to akce pro celou rodinu, zvlášť, pokud bylo potřeba zavařit celou vanu okurek, desítky kompotů, nakládanou zeleninu, džemy a sirupy. A ledaskde je to tak dodnes.

Každé hospodyni se jen při vzpomínce lehce rosí čelo. Ale když bydlíme ve městě a žádné sady a polnosti nevlastníme, dá se tato práce zredukovat na příjemnou míru. Už neutrácejte za extra marmelády s ovocem, udělejte si domácí.

Budeme potřebovat: hrnec velký a malý, naběračku, vidličku, chňapku, látkovou utěrku čistou, papírové utěrky, prkénko/podložku a sklenice. A samozřejmě rozvar z ovoce, cukr a pektin.

Prakticky všechny výrobky dnes koupíte ve SKLENICÍCH se závitem a "kontrolním tlačítkem", ani o tom nevíte. Proto stačí si jich pár schovat. V prodeji jsou i prázdné sklenice s víčky, která se upevňují zavařovací hlavou, ale u nich vidím jen nevýhody.

Moje babička sklenice vyvařovala. Dnes, když je máme naprosto čisté z myčky nádobí a mohu je skladovat v kuchyni, kde nehrozí, že by po nich přeběhla myška, si tuto dřinu odpustím. Vyvařím pouze VÍČKA, což zabere o dost méně místa, do hrnce přitom přidám naběračku a vidličku, ať se taky vydezinfikují. Všechno, ať se vaří alespoň 5 min, než to použijeme.

Sklenice těsně před naplněním dám na dvě minuty na nejvyšší stupeň do mikrovlnné trouby. Jednak kvůli dezinfekci, a také se tím sníží teplotní šok, který sklenice dostane, když do ní nalijeme horkou zavařeninu.

Nyní operujeme v RUKAVICÍCH, protože je vše horké. Z důvodu BEZPEČNOSTI PRÁCE doporučuji také zástěru, nebo alespoň oblečení, které lze rychle a snadno sundat, horký džem má velkou tepelnou kapacitu a čím kratší dobu ho máme na sobě, tím lépe. Před začátkem práce je také dobré si ujasnit, co přesně udělám, když dojde k nehodě. Např.: rychle se vysvleču a okamžitě jdu pod studenou sprchu, rozlitý džem nechávám ležet! Věřte, že v šoku by vás mohlo třeba napadnout, že budete rozlitý hrnec zachraňovat....

Když je vše jasné, můžeme zavařeninu plnit NABĚRAČKOU do lahví (její přípravě je věnován druhý díl). Lahve plníme k okraji, před uzavřením závit otřeme navlhčenou PAPÍROVOU UTĚRKOU, aby byl naprosto čistý jak z vnitřní, tak vnější strany, žádná stékající kapka džemu, přes kterou by nám dovnitř přelezla plíseň. Poté VIDLIČKOU vyndáme z vařící vody víčko, během několika vteřin vychladne tak, že se dá držet v ruce. Nesaháme na jeho vnitřní stranu, vyklepeme z něj zbylou vodu a opatrně jej zašroubujeme na sklenici, pozor, ta je horká!

Uzavřenou sklenici poté otočíme dnem vzhůru - a tady pozor, víčko občas špatně těsní a může dojít k opaření - a položíme ji na PRKÉNKO, či jinou žáruvzdornou podložku. Tento způsob zavařování se nazývá švýcarský - alespoň v mojí kuchařce po babičce. Přes dna zavařených sklenic položíme mokrou UTĚRKU, aby rychleji vychladly.

Chladné sklenice otočíme, očistíme, pokud jsou od zavařeniny, a přidáme popis, co obsahují a kdy jsme je zavařili. Volné víčko lze s cvaknutím promáčknout, zavařené je díky podtlaku již promáčknuté a proto necvaká. Máme-li pochybnosti o zavaření některé sklenice, dáme-ji do lednice a spotřebujeme jako první.

Zavaření 6kg džemu do velkých sklenic vám zabere asi 2h, pokud postupujete pomalu a s rozvahou, když už to máte v ruce, dostanete se i na polovinu.



Žádné komentáře:

Okomentovat