Občas, třeba když pasírujeme rybíz do džemu, nebo moštujeme jablka (bez jádřinců) zbyde nám šťavnatá dužina, která by se dala ještě sníst. Slupky jsou plné vitaminů a vláknina je dobrá pro naše střevo.
Pokud, tak jako já, džemujete v pozdních nočních hodinách, recept na domácí müsli tyčinky vás nenadchne. Odpověď zní perník. Ten z prášku. Těsto připravíme dle návodu, většinou stačí přidat jen olej a vodu (někdy vejce), to je hotovo za 5 min. Do těsta přidáme vlákninu a máme-li obavu, že by bylo řídké, přisypeme ovesné vločky. Těsto je schopné pojmout až celou svojí váhu v přidaných surovinách a pořád bude k jídlu.
Výsledek je chutný jako váš oblíbený perník, ale hutnější, dá se považovat za plnohodnotnou svačinu, která dodá i nějakou energii, ne jen mlsání. A taky je ho víc. Zkrátka samá pozitiva.
Pokud máme o trochu více času a sil, ze zbytků jablek lze upéct štrúdl. K vláknině přidáme zpět několik lžic moštu, přecijen ze stroje je dosti suchá. Těsto jsem si oblíbila pivní: na půl kg hladké mouky špetku soli, čtvrt kg rozpuštěného másla a čtvrt litru černého piva, zamíchat a hotovo. Vystačí na dvě velké nohavice. Přidáme hrozinky, skořici, ořechy, zkrátka jak jsme zvyklí, potřeme vejcem a dáme péct. Výhodou tohoto závinu je, že se nemusíme obávat, že nám vyteče a ještě jsme si ušetřili krájení jablek.PS. Také už na vás leze podzim?
Žádné komentáře:
Okomentovat