pátek 27. srpna 2021

Zbyla vláknina

 Občas, třeba když pasírujeme rybíz do džemu, nebo moštujeme jablka (bez jádřinců) zbyde nám šťavnatá dužina, která by se dala ještě sníst. Slupky jsou plné vitaminů a vláknina je dobrá pro naše střevo.

Pokud, tak jako já, džemujete v pozdních nočních hodinách, recept na domácí müsli tyčinky vás nenadchne. Odpověď zní perník. Ten z prášku. Těsto připravíme dle návodu, většinou stačí přidat jen olej a vodu (někdy vejce), to je hotovo za 5 min. Do těsta přidáme vlákninu a máme-li obavu, že by bylo řídké, přisypeme ovesné vločky. Těsto je schopné pojmout až celou svojí váhu v přidaných surovinách a pořád bude k jídlu.

Výsledek je chutný jako váš oblíbený perník, ale hutnější, dá se považovat za plnohodnotnou svačinu, která dodá i nějakou energii, ne jen mlsání. A taky je ho víc. Zkrátka samá pozitiva.

Pokud máme o trochu více času a sil, ze zbytků jablek lze upéct štrúdl. K vláknině přidáme zpět několik lžic moštu, přecijen ze stroje je dosti suchá. Těsto jsem si oblíbila pivní: na půl kg hladké mouky špetku soli, čtvrt kg rozpuštěného másla a čtvrt litru černého piva, zamíchat a hotovo. Vystačí na dvě velké nohavice. Přidáme hrozinky, skořici, ořechy, zkrátka jak jsme zvyklí, potřeme vejcem a dáme péct. Výhodou tohoto závinu je, že se nemusíme obávat, že nám vyteče a ještě jsme si ušetřili krájení jablek.

PS. Také už na vás leze podzim?

Žádné komentáře:

Okomentovat