neděle 22. srpna 2021

Perilla křovitá

Perilla křovitá červená

 Možná jste tuhle bylinku zahlédli na některém z mých záběrů z balkonu a říkali jste si, co je to za fialovou kopřivu. Tak teď už to víte.

 V loňském roce ji do bylinkové zahrádky věnovala naše vietnamská paní sousedka. Rostlina se poměrně rozkošatěla a koncem léta vykvetla. Snažila jsem se, aby se vysemenila do okolí a doufala, že v příštím roce opět vyroste. Celé jaro jsem potom kontrolovala záhonek, jestli už neraší. Vyrašila, po silných deštích, o půl metru vedle, v trávníku. 

Titěrné rostlinky s nafialovělými listy jsem  zachránila a rozpěstovala v bezpečí balkonu. A teď čekám, až opět vykvetou, ráda bych, abych si ji do dalšího roku mohla schovat v podobě semen a nemusela ji zimovat. Navíc zdroje se liší, někde se rostlina uvádí jako jednoletá, někde trvalka. Jedno je jisté, zimu na záhoně nepřežije určitě.

A proč ji pěstovat? Chutí připomíná koriandr a jak napovídá její nejspíše americká přezdívka “Beefsteak plant”, také hovězí maso. Neptejte se, jak je to možné, ale kdykoliv ji ochutnám, dostanu chuť na dobrý burger. Nezanedbatelné jsou také její léčivé účinky, působí protialergicky a pomáhá při astmatu.

Žádné komentáře:

Okomentovat