Když jsem slíbila dýňovou polévku, tak tady je.
Dýni očistíme, rozkrojíme a vydlabeme semínka. Ta jsou po oloupání jedlá, bohatá na minerály a vitaminy A a B. Pro další pěstování nejsou příliš vhodná, protože se snadno kříží s příbuznými rostlinami a mohla by vám vyrůst třeba cuketodýně, která prý není vůbec dobrá... Použijte, jen pokud víte, čím byla vaše dýně opylována.
Dužinu vložíme do pekáčku, jemně zakápneme olejem a podle chuti můžeme přidat celou palici česneku, nahoře seříznutou, tak jak vídáme v módních magazínech. Většinou se mi poštěstí a dýni prostě přidám do trouby k nějakému dalšímu chodu. Nejčastěji peču 40min na 160°C horkuvzdušně, což dýni bohatě stačí.
Narozdíl od jiných druhů dýní se hokkaidó nemusí loupat a tak po dopečení jen vyloupneme stopku a "bubáka", dýni rozlámeme na menší kusy, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a rozmixujeme dohladka. A nyní si můžeme zvolit, zdali výsledná polévka bude
Jemná
Potom přidáme smetanu, čerstvý rozmarýn/šalvěj a na talíři ozdobíme hoblinami čedaru.
nebo
Ostrá
Do polévky rozmixujeme i pečený česnek (oloupaný), přidáme oblíbenou směs kari koření, lžíci octa, cukru a soli - dle vlastní chuti, a na talíři zdobíme zakysanou smetanou a sezamovým semínkem.
Podobně můžeme připravit i Omáčku na těstoviny, která je oproti polévce hustší. Rozmixujeme dýni, pečený česnek a petržel, podáváme s čerstvým kozím sýrem a rukolou.
Tyto recepty se vaří u nás, pokud jste si na dýni ještě netroufli, zkuste ji, věřím, že brzy budete mít vlastní.
Žádné komentáře:
Okomentovat