úterý 3. srpna 2021

Inspirace z cest

Včera jsem zmínila několikero nejčastějších rostlin k osazení truhlíků, ale trh je mnohem širší. Je léto, cestujeme a v dnešní době po Českých zemích častěji než jindy. Proč se neinspirovat nízkými okrasnými záhony na výletech? Jsou plné rostlin, kterým se u nás bude dařit a barevné kombinace jsou připravené profesionály.

 Jen zjistit, o které rostliny se jedná, že? Zde jsem si pro vás připravila dva záhonky z Mariánských Lázní.

 

 

 

 Obrázek nahoře:

1) Svíčkovec/ gaura - travina s jemnými růžovými květy, hodí se spíše na suchý záhon.

2) Agastache - její výška není pro okrasný truhlík příliš vhodná, zasaďte si ji však k bylinkám, máte-li rádi mátu a lékořici. Těm se tato aromatická rostlinka z čeledi hluchavkovitých prý podobá.

3) Sporýš/ verbena - překvapí vás svými květenstvími, která vykvétají od vnějšího okraje směrem dovnitř a v jednotlivých vrstvách se mohou barevně lišit.

4) Ostálky/zinnia - jsou krásné plnokvěté letničky intenzívních barev a mnoha odstínů, svou výškou vhodné opět spíše na záhon.

5) Afrikány - všem dobře známé květiny oranžové a červené barvy, které se používají hlavně mezi zeleninovými záhony - ne aby odpudily slimáky, ale proto, že jim chutnají více, než váš salát. Nové jsou kultivary s velkým světle žlutým květenstvím. Výškou jsou vhodné i do truhlíku, oblíbené jsou zejména pro snadné pěstování a velké množství semen, která produkují.

Obrázek dole:

1) Izotoma - australská suchomilná kytička s jemnými květy bílé, růžové či fialové barvy, do truhlíku se hodí jako doplněk.

2) Starček přímořský - dvouletka pěstovaná pro svůj okrasný list.

3) Africká kopřiva/pochvatec - jak název napovídá, zimu u nás nepřežije, ale lze ji pěstovat i jako pokojovou rostlinu. Množí se semenem i řízkováním. Okrasná je listem.

4) ...se mi nepodařilo určit, ale stejně dobře by mohlo posloužit nějaké Osteospermum, zaujala mě zvláště ta se žlutými lístky a zářivě fialovými středy. 

5) Fuchsie - upoutají převislými květy a potěší tím, že se jedná o trvalky. Vyžadují za to však náležitou péči a extrémy jako přísušek či přelití nenesou dobře.

6) Voskovky - suchomilné nenáročné letničky, které vás budou svými bílými, růžovými a červenými květy těšit "od zmrzlých do prvních mrazíků". Se střídavými úspěchy se mi je daří pěstovat z mikroskopických semen doma, když rostlinky přežijí první měsíc, kdy jsou jen několik mm veliké.



Žádné komentáře:

Okomentovat