pátek 6. srpna 2021

Semena petúnií

 Petunie jsou jednou z rostlin, kterou si snadno na jaře vypěstujeme sami. A semínka seženeme třeba na zahrádce oblíbené hospůdky, nebo poprosíme sousedku, jejíž truhlík se nám zalíbil. Vždy, když se vydáváme "na lov" do terénu, je dobré vědět, jak semena té které rostliny vypadají, není to vždy tak snadné, jako vytřást mák z makovice. Některé rostliny tvoří velká jasně patrná semena, některé zase titěrná...a některé druhy odkvetou a květy zůstanou prázdné. 

 Zde tedy přidávám záběr, jak vypadá semeník petunie.
Zrající semeníky
V každém semeníku je semen pro celou ulici, bude nám proto stačit jeden a jeho odebráním nezpůsobíme žádnou škodu. Semeník vybíráme dobře vyzrálý, nejlepší je již takový, který se sám rozevřel, ale ten je potom třeba uložit do vhodného obalu, v kapse semínka vytřesete...

Při výběru nehledíme jen na barvu květů, ale také na celkový tvar rostliny, jsou petunie kompaktní, které budou po celou dobu sedět úhledně na vrcholu truhlíku, jsou druhy převislé, které vystrkují chapadla různými směry. Vyberte, co bude dobře sloužit právě vám. A nezapomeňte, že pokud se vám zalíbily květy pruhované, nejspíše se jedná o F1.

Skutečná velikost cca 3-5mm


Žádné komentáře:

Okomentovat