čtvrtek 26. srpna 2021

Půdopokryvné rostliny - lippia repens a lippia dulcis

lippia repens - drobná sazenička
Celý život jste neslyšeli o lippiích ani slovo a najednou bum, máte hned dvě. A obě můžeme zařadit do našeho seriálu.

 Že jde o sestry, prozradí opět až květy, podle kterých poznáte, že jejich sestřenicí je verbena, dle listů byste to nepoznali. 

První z nich, známá také pod názvem phylla nodiflora, se rozrůstá kořenícími stonky na kterých jsou růžice měkkých listů a světlá květenství. Zajímavé ovšem je, že se jedná o bylinku s protizánětlivými účinky, která pomáhá i proti kašli a nadýmání. Z rostliny se vaří odvar, který je bohatý na esenciální oleje.

 

lippia dulcis - výhony
Druhá má výhony delší a olistění řidší, tvarem připomínající rostliny hluchavkovité, je osrstěné a poměrně tuhé. Díky jejich sladké chuti se rostlinka nazývá také Aztécký cukr. Jeden jediný lístek je sladký asi jako byste snědli dva větrníky - a to vše naprosto bez cukru. Tuhle bylinku můžete pěstovat i na balkoně, jako převislou.

Jak už plyne z nápovědy, obě rostlinky mají původ ve Střední Americe a milují slunce. U nás nepřežijí zimu. Schovám je tedy do kuchyně a do bylinkové zahrádky zamíří zase až po zmrzlých. Pokud po nich také toužíte, velice snadno zakoření ve vodě...jen najít někoho, kdo je pěstuje. Když vidím plody, zkusím jí příští jaro vypěstovat i ze semen, potom by se dala výborně šířit i poštou.

lippia dulcis květ a jehnědovité plodenství

Žádné komentáře:

Okomentovat