pondělí 23. srpna 2021

Rajčatová úroda

 Dnes přináším zprávy o tom, jaký mělo odlistění vliv na úrodu rajčat.

Rajčata začala velmi rychle dozrávat. Odrůda zakrslá dozrála celkem rovnoměrně na celém stromečku, rajčátka jsou chutná, s tenkou slupkou, která má občas tendenci při sběru prasknout. Nechala jsem jednu pokusnou rostlinu s listím, tam první kousky teprve dozrávají, zatímco ze zbylých rostlin už jsem alespoň dvakrát otrhávala.

Dále uzrálo několik rajčat "velkých tyčkových", vždy to první na vijanu. Rajčata jsou chutná, při sběru měkčí. Rostlina po dovolenkových vedrech svůj růst sama ukončila. Sice nevystrčila ukázkový poslední vijan, ale spíše na konci zaschla, efekt je však stejný.

Nejdříve uzrála odrůda "střední", která má oproti zakrslým silnější slupku, díky tomu, že rostlina má mnoho vijanů, rajčata jsou spíše cherry, nyní se v dozrávání trochu odmlčela, na přes dva metry dlouhých stoncích kynou další a další vijany se zelenými plody. To znamená, že tenhle trifid bude náš balkon ještě chvíli okupovat.

Cherry rajčata "mini Roma" z podlouhlých rajčátek ze supermarketu a "paprikotvará", která jsem našla volně v přírodě a jejichž sadbu zasáhla plíseň a přežila jediná rostlina, se letos velkou úrodou nevyznačují. Postupně teprve dozrávají a budou spíše chuťovým zpestřením.


Žádné komentáře:

Okomentovat