čtvrtek 27. ledna 2022

Kompostování n°10 - Vyrob si vlastní Bokashi

Dneska opustíme žížaly a podíváme se na další druh zpracování rostlinného odpadu v domácnosti. Poměrně rozsáhlý článek, včetně zdrojové a další literatury najdete na Kokoze, jen bych poopravila první odstavec, ze kterého by se mohlo pozdávat, že ke zpracování Bokashi nejsou potřeba živé organismy, samozřejmě jsou, jsou to bakterie, o kterých se mluví níže, jen fungují anaerobně - tedy bez přístupu vzduchu.

 

Nerada bych znovu vynalézala kolo a tak zde článek nebudu přepisovat. Kdo si ho pročetl, všimnul si, že oproti vermikompostu má Bokashi metoda jednu nevýhodu - jsou to bakterie, které je třeba k odpadu přisypávat, aby fermentoval - a ty je potřeba někde získat/koupit.

Bokashi bakterie 3x udělej si sám

Článek nakonec mluví i o skladbě mikroorganismů a o pokusech si bakteriální násadu vyrobit podomácku. Jak víme, kvašení máme dvojí - alkoholové a mléčné. K prvnímu už tisíciletí používáme pivovarské kvasnice/droždí a kulturu mléčnou najdete plavat na vrchu bílého jogurtu.Teď jen trefit množství.

Dalším zdrojem probiotické půdní kultury je žížalí trávení, tedy by bylo patrně možné svoje Bokashi naočkovat trochou hotového vermikompostu.

Poslední myšlenku jistě dobře znají ti, co si pečou vlastní chleba: jednou kvásek, navždy kvásek. Tedy zakoupit první startovací násadu, zfermentovat Bokashi a to poté postupně přidávat do další dávky. Pokud se vašim bakteriím bude dobře dařit a budou se množit, bude to fungovat.

Nádoba na Bokashi kupovaná vs. zadarmo

Co to pro vaši domácnost znamená, když se rozhodnete pro Bokashi? Několik nádob s organickým odpadem. Pokud budete bakterie pravidelně dokupovat, stačí vám jedna. Ale takhle to na tomhle blogu nefunguje, to už asi víte. 

15l nádobu na Bokashi momentálně můžete získat za bodíky v Albertu za cenu 799,-Kč, bez bakterií. Při nákupu dvou nádob na internetu se dostáváte na cenu 1800,- i s bakteriemi (+ doprava). Tedy si sbíráním bodíků moc nepomůžete. 

Já asi opět zaboduji s "džusem", viz můj článek o vermikompostéru.  Odřezky s trochou kompostu a syrovátky jsem uložila do sáčku s ventilem, upěchovala a uzavřela klipsnou. Před ventil jsem dala několik větších slupek cibule, zbytek zeleniny jsem umixovala. Uzávěr není z nejtěsnějších, měl by dovolit odcházet plynu, který při kvašení vzniká, naopak spoléhám na ventil, nerada bych Bokashi čaj někde, kde to nebylo v plánu.


 

Uvidíme, jak se mi se syrovátkou bude dařit, narozdíl od Bokashi máme doma její stálou zásobu. O výsledcích jistě uslyšíte v dalším článku. Ale i kdyby to nevyšlo, nestálo to ani korunu, protože všechny použité součásti jsou vlastně odpad, můžeme jen získat.

Výsledky -> klik

3 komentáře:

  1. To jsem tedy zvědav, jak se ti zdaří.
    A zda se ti v sáčcích objeví plíseň a pakliže ano, tak jaká.

    OdpovědětVymazat
  2. Mám tam dost nati z květáku, a to je vlastně skoro zelí, a zelí jak známo, kvasí úspěšně samo, tak doufám, že to vyjde...

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to se těším na další článek :)

    OdpovědětVymazat