pátek 21. ledna 2022

Královská hra z Uru

Možná se vám v mysli matně vybavuje starověká Mezopotámie. Ano, vzpomínáte správně, Ur byl jedním z jejích prvních měst. V roce 1920 se britskému vědci podařilo vykopat v jednom z hrobů deskovou hru, z dob cca 2500 před naším letopočtem. Následně se podařilo z hliněné destičky vyluštit její pravidla. A teď, když se objevila na Youtube a je jí plný internet, si ji můžete zahrát i vy.


Replika se dá zakoupit v Britském museu, nebo si herní plánek, tak jako já, můžete vytisknout sami, třeba podle fotografie původní hry.


Hra je pro dva hráče, kromě herní desky budete potřebovat pro každého 7 figurek a 4 "hrací kostky". V původní hře byly realizované jako trojboké pravidelné  jehlany se dvěma obarvenými vrcholy (bod), mohlo vám tedy celkem padnout 0 - 4body. Pro domácí použití vystačíte třeba se čtyřmi mincemi či knoflíky, jejichž rub a líc si srozumitelně označíte. Nebo desetistěnnou hrací kostku dvakrát označte čísly 0 - 4.

Při hře projíždíte po desce ve směru šipek a chováte se podobně jako v Člověče nezlob se. "Nasadit" můžete po kterémkoliv hodu kostkou (pokud nepadla nula), figurku rovnou posunete po ploše podle počtu hozených bodů. (Body nemůžete mezi figurky rozdělovat). Speciální funkci mají políčka s květinou: počáteční a koncová přinášejí jeden hod kostkou navíc, když na ně vstoupíte, květina ve střední části hry značí kouzelné políčko, ze kterého nesmíte být vyhozeni. Cílem je i zde dostat se "do domečku", čehož dosáhnete tím, že z herní desky sestoupíte přesně o 1. Ve hře se necouvá. Hráč, který má jako první všechny figurky v domečku, vyhrál.

Přehledně (ale anglicky) se podívejte na průběh hry zde:

Třeba si, jako my, užijete královskou zábavu a zkrátíte dlouhou chvíli o pošmourné sobotě...

Při hře si jistě všimnete výrazných symbolů v počtu 4 a 5. Kostky jsou čtyřstěny, zatímco původní figurky byly herní kameny s pěti tečkami. Hra má 20 herních polí. Legenda se bohužel žádná nedochovala (nebo se mi ji zatím nepodařilo vypátrat), krom růžic se speciální funkcí, které znázorňují symbol plodnosti a hojnosti. Mimochodem je jich pět a každá z nich má 2 x 4 okvětní plátky...


3 komentáře:

  1. Díky Tvému blogu jsem objevila zajímavou hru. Netušila jsem, že taková hra existuje. Na youtube jsem našla video o historii této hry i o jejích pravidlech. Poprosím manžela, jestli by ji nevyrobil a pak ji můžeme hrát s vnoučaty.

    OdpovědětVymazat
  2. Díky, hra je prima, zvládne ji i pětileťák. Myslím, že jsem zrovna slíbila další rundu...

    OdpovědětVymazat