sobota 15. ledna 2022

Historie, kterou na náměstí nenajdeš III

 Pokud se z naší vycházky (I, II) rozhodnete vrátit do civilizace Tomanovou ulicí, natrefíte na novodobější historii. Hned při vylezení "ze křoví" vás uvítá několik opuštěných a pohozených vrhlíků, které brání vjezdu vozidel. 

Když minete tenisové kurty TJ Slavoj po pravé straně a parkovací dům po levé, při vaší pravé ruce stojí v řadě tři panelové domy. U prostředního z nich se zvláště na jaře a v létě můžete přesvědčit, jak pěkně to může vypadat, když obyvatelé vezmou okolí domu do svých rukou ( moderně to nazýváme street gardening). Poslední z nich je pak pokusný dům PL 60.

 Pokud kultuře paneláků neholdujete, shlédněte tento dokument o tom dobrém v nich a vzpomeňte na Karlov, kde jedno- až dvoupokojové byty s vodou na chodbě byly moderním luxusem pro dělnickou třídu. Pokud si naopak rádi přečtete něco více nejen o PL 60, ale o výstavbě v celé Plzni, stáhněte pdf zde.

 Ne všechny paneláky jsou králíkárna, beton a šeď. Kdo dával pozor, ví, co je sorela a za samoobsluhou vpravo, již v ulici V Bezovce se může dát na cestu časem do minulosti o dalších šest let - dům se sgrafity je z roku 1954.

balkony*
 Naproti němu potom vidíte na fasádě rekonstrukci balkonu, příklad toho, že když je něco "obyčejný dům" a není to součástí památkové ochrany, může se do jeho oprav dát kde kdo, i když výsledek potom "stojí za to". Ano, jak kdysi zavelelo Rusko, ozdůbky na fasádách jsou zbytečné a drahé, náročné na opravu...ale opravdu je všechny chceme schovat za uniformní polystyrenová zateplení, i když jde "jen" o panelák? Balustrády nahradit plexisklem?

I sídliště mají svou historii a přesto, že možná nelahodí vašemu oku, neměla by být zapomenuta. Pokud si přecijen chcete spravit chuť, pokochejte se Bezovkou, porovnejte sgrafita třeba s touto omítkou a na zastávku tramvaje vyjděte Hruškovou ulicí, okolo nově zrekonstruované fasády (a plotu) Semlerovy rezidence, kterou si nespleťte s bytem Semlerových, který též patří k slavným Loosovým interiérům.


* balkon nový vs. starší varianta viditelná o kousek níž ve Schwarzově ulici, původní balustráda byla trochu jiná, ale už se mi ji nepodařilo ulovit.

3 komentáře:

  1. Tak jsem se naučil nové slovo "vrhlík" - gůglil jsem:
    Přeštický vrhlík (brutální květináč nebo brutináč) je název pro velký květináč z betonu využívaný pro ozdobu měst po celé České republice. Květináče vyráběla firma Prefa Přeštice. Jeho původ je na Plzeňsku v Přešticích, kde se květináč řekne vrhlík, odtud pramení pojmenování objektu.

    OdpovědětVymazat
  2. Je, je to všechno v tom odkaze, co je v článku. Já jsem jich několik adoptovala, více zde: https://visutazahrada.blogspot.com/search/label/vrhl%C3%ADky
    ...protože tohle je vlastně zahradnický blog.

    OdpovědětVymazat
  3. Je to zvukomalebné:
    Převrhl
    zvrhlík
    vhrlík...

    OdpovědětVymazat