pondělí 3. ledna 2022

Historie, kterou na náměstí nenajdeš

 Chodíte na vycházky s očima otevřenýma? Znáte historii místa, kde žijete? Tam, kde u nás rostou šípky a v létě mirabelky a planá jablka, tam se schovávají divoké a temné historky.

Mezi plzeňským Jižním předměstím a průmyslovou zónou označenou jako Karlov táhne se pruh země, kde nic není. Na mapách z roku 2003 ještě roste jen tráva, nyní je zde již vzrostlá zeleň a v ní "bydlí" různé existence, proto se tudy odvážím jen někdy a jen po frekventovanějších stezkách.

Tedy nic, zhruba uprostřed zeleně od severu k jihu je postupně autocentrum, které se během let slušně rozrostlo, poté několik budov VŠ kolejí, odborné učiliště a několik nových "paneláků", k jejichž návštěvě člověka nic moc neláká - proto ho překvapí téměř vprostřed ulice trčící starý komín.

Při bližším pátrání zjistí, že komín není jen tak ledasjaký, nedaleko odsud hořel navigační oheň při leteckém útoku na Škodovku za druhé světové války a díky jinému letadlu pro změnu ztratil svou výšku a byl poté využíván jako nízká rozhledna. Ve výše uvedeném odkaze najdete bohatý obrazový doprovod. Komín zde nestojí jen tak, ale sloužil účelům cihelny a továrny na keramiku.



komín v roce 1937, ten s ochozem?; foto J. Kruta
Na tu odkazuje už jen název ulice, ve které stojí -  továrna patřila rodině Goldscheiderů, ano, té rodině, ze které vzešel Friedrich Goldscheider, který roku 1885 odešel do Vídně, kde založil slavnější sestru té naší - továrnu na porcelán a majoliku. U nás se vyráběly cihly a ještě naše babička chodívala prý za mlada do areálu "na květníky". O pohnutých osudech rodiny si můžete počíst zde.

Ještě loni v létě vypadal komín zhruba takto (zdroj):

 
Nacházel se tedy za nepříliš kvalitním oplocením, takže dovnitř jsem nikdy nenahlédla, jiní byli asi odvážnější a já děkuji, že pořídili fotodokumentaci.  Nyní jsem si všimla, že okolí komína bylo odlesněno a na jeho úpatí se začaly pohybovat bagry. Pátrala jsem pátrala, až jsem vypátrala. Do dvou let by na posledním zbytku areálu měl stát další panelák. Komín by prý měl zůstat zachován, o estetičnosti této výstavby rozhodněte sami:
 Komín bude za nízkým plotem soukromého pozemku a pochybuji, že by budoucí obyvatelé domu toužili po tom, aby jim návštěvníci rozhledny hleděli na balkon, tedy si komín asi zase moc neužijeme.
 V této tzv. Plzeňské rezidenci můžete již nyní zakoupit byt 2+kk za necelých 5 milionů Kč. Je to dobrý nápad? To se dozvíte v dalším díle pohnutých historek z okolí...

Žádné komentáře:

Okomentovat