pondělí 17. ledna 2022

Barva roku

 

Proč by rok měl mít nějakou barvu? Jaká je ta letošní? A co si s ní počít?

Barvu roku obvykle vyhlašují výrobci barev a nátěrů. Nejproslulejším je potom Pantone, když budete pátrat, objevíte i další. Letos se kupodivu celkem shodli.

Barva roku je davovou psychózou, kdy náhle chcete tu jedinou a pravou, vyhlášenou a ozvěnou omílanou. Když si ji pořídíte, dáváte najevo, že "víte" a že jdete s dobou, že výrobek je ze současné sezony, nový a skvělý. A ten starý letí do koše, možná úplně zbytečně. Naštěstí taková kultura u nás v Čechách ještě není tak běžná.

Ale nebuďme jen negativní, jestliže zboží se vyrábí v daném odstínu, případně v několika dalších doporučených, které s vyhlášenou barvou spolupracují a to napříč různými odvětvími, má to tu výhodu, že vám to pak doma ladí. Dekorační polštář na sedačce k novým prostěradlům v ložnici i ke gatím na vaší zadnici. Třeba jako zde, skoro jako bych nakupovala u Benjamina.


Letošní spektrum mi jasně připomíná jedinou věc,  barvu rozrazilu rezekvítku za letního poledne a lišejník na zdi, v jejímž stínu se chci schovat. Prchavý okamžik. A protože prchavým okamžikem nemůžete vymalovat obývák, nebudu to dělat ani já, a pořídím si v barvách nějakou drobnost, výšivku, svíčku...


A vy se můžete vyřádit třeba na svém blogu, který do aktuálních barev přebarvíte kliknutím. Pro snadnou práci jsem vám přidala ke všem odstínům hexadecimální kód.


2 komentáře:

  1. Cyberštamgast říká, že barvou roku je dívčí Ruměnec.
    Nedá se hexadecimálně zakódovat.

    OdpovědětVymazat
  2. A cyberštamgast má vždycky pravdu.

    OdpovědětVymazat