středa 19. ledna 2022

RANDění po česku

Tentokráte od slova random (náhodný) a ne od slova rendez-vous.

Že vám duchovno a moderní technologie nejdou příliš dohromady? Vyvrátit se to snaží jistá populární aplikace, která tvrdí, že vás na základě vaší zvnitřněné myšlenky zašle na místo, kde naleznete vodítka, či odpovědi na své otázky.

Tahle aplikace požaduje registraci/instalaci, nebo snad dokonce i platbu? A proto ji zde nebudu zmiňovat a dělat jí reklamu. Ale jako správný čecháček, který si poradí v každé situaci, vám ukážu, jak si užít úplně stejnou švandu a zadarmo. 

Stačí si otevřít (online) mapu svého okolí, oddálit tak daleko, jak nejdále chcete podniknout vycházku, zamyslet se nad tím, co chcete zjistit/objevit, zavřít oči, pošmrdlat myší po obrazovce a několikrát kliknout pro maximální přiblížení. Hotovo. Můžete pohlédnout na svůj cíl.

Proč to často funguje? Většina lidí bydlí obklopena dalšími lidmi, když vyrazíte na přiměřenou vycházku, dorazíte na místo, kterého se civilizace již patrně dotkla. Na takovém místě je často nápis, socha či obrázek, které vám snadno předají nějakou zprávu. Zprávu, které byste si jinak ani nevšimli, nebo ji nepokládali za osobní, kdybyste šli normálně kolem. Jakmile ale vyrážíte s jasným záměrem najít, vaše  hlava už si v okruhu několika metrů něco najde.

Důkaz místo slipů? Včera jsem to vyzkoušela na mapy.cz a doklikala jsem se do ulice s mým jménem, to je ale náhodička, co?

Pokud se rozhodnete uskutečnit takovouto náhodnou vycházku, vypůjčím si přecijen upozornění z původní aplikace - nevrhejte se na místo, které vám připadá z jakéhokoliv důvodu nebezpečné, přestože vám ho mapa "doporučila". Používejte hlavu.

Původní aplikace má také myšlenku ekologickou, a žádá, abyste s sebou vzali pytel na odpadky a cestou pomohli trochu uklidit svět. Já dodávám, abyste si v takovém případě nejdříve přečetli pravidla bezpečnosti práce.

Jízda prstem po mapě vám možná přijde hloupá. Venku je hnusně a já říkám, když najdete sebeblbější důvod pro vycházku, jsem pro.

3 komentáře:

  1. Cybeštsmagat používá randomizaci při výběru hospod (random pub).

    OdpovědětVymazat
  2. Člověk se stále učí, žel u nás doma jede akorát tak hospoda u suchý dásně...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta je u nás také: http://www.ceske-hospudky.cz/hospody/praha/hostinec-u-suchy-dasne-9002

      Vymazat