neděle 9. ledna 2022

Historie, kterou na náměstí nenajdeš II

Karlov

Vážený čtenář již je jistě napjatý, jak bude pokračovat vyprávění o zdánlivě nenápadném okolí Goldscheiderovky, o které jsem psala minule.

Když od komína vyrazíme luční pěšinou západně, narazíme na širší cestu, sjízdnou vozem. Ta tvoří hranici bývalé zahrádkářské kolonie "Jateční" o jejímž neslavném konci se dočtete třeba zde. Kolonie zmizela, prostor se přestal udržovat, zarostl zelení...a obyvatelstvo zůstalo. Jen teď už se sem ani modří neodváží. Proč by se sem odvažoval kdokoliv jiný, říkáte si? Na začátku jara, kdy je tráva slehlá a stromy jsou holé, je zde možné potkat poslední přeživší - trvalky. Narcisky a tulipány, irisy, pivoňky či čemeřici.

Dáme-li se touto cestou na sever, po chvilce narazíme na hranu parkoviště autosalonu. Parkoviště, které tu ještě předloni na podzim nebylo a na jehož místě rostl lán máty a mydlice lékařské. Tak jsem teď namydlená.

Kousek zpět, směrem doprava, zůstala po stavbě halda hlíny, když na ni vylezete, uvidíte jako na dlani Škodovku a po její levé straně... Po její levé straně další haly a průmyslový areál. Dříve tam ale stála čtvrť dělnických domků, jehož obyvatelstvo si vybudovalo svébytnou kulturu. Přesnou polohu jsem se z dobových materiálů pokusila zrekonstruovat zde:

Původní mapka se oproti mapy.cz odchyluje asi o 15°. Jak se dočtete ve výše zmíněném materiálu, Karlov došel k úhoně při bombardování škodovky a pro nevyhovující stav byl srovnán se zemí, poslední dům šel k zemi v roce 1985.

Pro Karlováky byla postavena také škola, kulturní dům, který jste si nedávno mohli pořídit a sokolovna, též dosud stojí. Za ní (nikde jsem se však s jistotou nedočetla kterým směrem), stály za války mužský a ženský Pracovní a výchovný tábor. Nejednalo se o tábory vyhlazovací, přesto jimi prošlo několik tisíc lidí a dobře se jim v nich nevedlo.

Po válce se tyto přeměnily na tábory Internační a byli zde zajištěni a vyšetřováni pro změnu poražení. Držen zde byl i Emil Škoda ml., který (pod nátlakem!) podal žádost o německé občanství a tak padl do nepřízně. Po potyčce s dozorčím zemřel.

Tenhle pruh země zkrátka nebyl šťastný, nerozšířila se sem naplánovaná Bezovka, jejíž výstavbu přerušila válka, nerozkvetl sem Karlov, neudržela se tu zahrádkářská kolonie. Trpěli tu Židé, Češi i Němci.

Chtěli byste tu žít? V budoucnosti tu prý bude hodně rušno...

Žádné komentáře:

Okomentovat