středa 16. června 2021

Úvod do genetiky, aneb záhadná F1

 Při čtení odrůdy na květinách i zelenině v zahradnictvích, někdy dokonce i v polici s potravinami v supermarketu, narazíme vedle názvu i na označení F1.


Ne, nejde o žádné mutanty, ani pesticid, či éčka. Pro laika toto označení znamená jediné - ze semen těchto rostlin s 50% pravděpodobností nevypěstujete to, co máte právě v ruce.

 

Podívejme se na obrázek z wiki a připomeňme si, co již v 19. století objevil pan Mendel při křížení hrachu:


 

V prvním řádku se nachází genarace P, neboli parentální - rodičovská.  Mamka a taťka.  Neboli kytka AA, ze které včela (či šlechtitel) donese pyl na bliznu kytky aa. Neboť pohlavní buňky nesou polovinu dědičné informace (tak, aby jejich spojením vznikl jedinec s jednou celkovou dědičnou unformací a ne mutant), pyl kytky AA obsahuje informaci A a vajíčko kytky aa obsahuje a. Vzniklé semeno je potom Aa.

Z takového semene vyroste potom rostlina generace F1 - 1. filiální (snad z francouzského fils = syn). Ať uděláte, co uděláte, při nejlepším se vám nakříží sama se sebou. Tato rostlina bude vyrábět pyl A i a, též vajíčka A i a. Vzniknou tedy semena z 25% AA, z 25% aa a z 50% Aa - a z nich rostliny 2. filiální generace.

To samo o sobě není žádná hrůza, pokud jde o květiny, které jste si koupili kvůli zajímavým dvoubarevným květům - nedivte se, že z jejich semen vám rostou pouze květiny jednobarevné, jde o původní rodičovské odrůdy. U rajčat mohlo jít např. o potomky rodičů, kteří mají jak velké chutné plody, tak jsou odolní proti nákazám - z vašich semínek potom mohou vyrůst rostlinky, které mají jen jednu z těchto vlastností.

Pokud chcete zjistit, co je to ten homozygot, nebo vám genetika zde líčená přijde podezřele jednoduchá, těšte se na další díl...













Žádné komentáře:

Okomentovat