Tinktura rýmovník - zázvor (při bolesti v krku)
Postup je velmi snadný, rýmovník a zázvor odšťavníme do připravené skleničky a přibližně v poměru 1:1 dolijeme vodkou. Pro lepší chuť můžeme přimíchat lžičku medu. Skladujeme v suchu a temnu, účinkuje asi rok.
Nebudeme špinit odšťavňovač jen tak, a připravíme si i
Čerstvý džusNa ten návod jistě nepotřebujete, do stroje dáte ovoce, co je zrovna při ruce, zbytek zázvoru dodá grády. Já měla pomeranče a jablka. Dužinu z jablek jsem ještě dále využila, aby vznikla
Vláčná buchta
Jablečnou drť, jemně nasekaný batát, hrst ovesných vloček a sušené brusinky jsem přisypala do instantní směsi na perník a upekla jako obvykle. Bude to fungovat i s vaším oblíbeným receptem na mrkvový dort, brownies či bábovku. Jen nezapomeňte před vyndáním buchtu zkontrolovat špejlí, nejspíš bude třeba ji péct o chvilku déle.
A konečně k bylinkám. Ty jsem natrhala na drobno a připravila z nich
Sirup "proti kašli"
Mast na odřený nos
Po loňském úspěchu jsem použila stejný postup pro vytvoření masti, jen jsem přidala další bylinky: rýmovník, mátu, meduňku, kostival, řepík a růži svraskalou. Mast jsme hojně využili nejen na ekzémy, ale právě i pod odřené nosy při rýmě. Hádám, že trocha vůně nemůže být na škodu.
Myslím, že to bylo poměrně produktivní odpoledne.
Rýmovník mám doma už několik let.
OdpovědětVymazatLektvary z něj nedělám, jen je-li potřeba, odštípnu pár listů, podrtím v papírovém kapesníku a inhaluji.
Dnes jsem se také dala do díla, a to ořechový likér, doba požití Vánoce, proto musí být skryt před očima ochutnávačů
OdpovědětVymazatAno, ten se musí stihnout "do svatýho Jána", a je to velká dobrota. Ať se vydaří.
VymazatSkvělé😉Máš naprostou pravdu, loni, jak bylo sucho, jsem vzorek č.9 dělala 28.6. a nebylo to ono, ať jsem to dosladila medem nebo ne😖
Vymazat