neděle 29. května 2022

Samozavlažovací truhlíky, aneb zázračně drahý kus plastu

 Květináče mají podmisky (pro zalévání dospod, odtok přebytečné tekutiny a jako ochranu před přelitím).  Podobně můžete pořídit misky i pod truhlíky a když si v nich vyvrtáte odtok, funguje to stejně. Nebo se rozhodnete pro truhlíky tzv. samozavlažovací, kde jako miska funguje vlastní nádoba truhlíku, která je od zbytku objemu oddělená plastovou přepážkou.

Truhlík je to stejný, jako v předchozím případě, jen cena je jiná. Viz foto z náhodného e-shopu (všude je to podobné, hobbymarkety nevyjímaje, nedělejte si iluze).

Rozdíl je v plastové přepážce za bratru 86,-Kč, tedy více, než vás stojí vlastní truhlík. Vsadím se, že výrobní cena v Číně není ani koruna. To teď ale neřešme. Otázka zní, jak se bez tohoto kusu plastu obejít, ať už pro úsporu peněz, nebo třeba proto, že se vám stará přepážka polámala, ale truhlík je v pořádku a novou nelze samostatně koupit...

Dumala jsem, zkoušela a nakonec jsem objevila tyto krabičky od zmrzliny, které, otočené dnem vzhůru zastanou přesně stejnou funkci... Stačí vyvrtat několik dírek a vyříznout rožek pro zalévání. Zkosené okraje nahradí opěrné nožky pro vsakování vody, poměr voda/hlína můžeme regulovat seříznutím krabičky. Moje truhlíky mají původní přepážku ve výšce 2,5 cm od dna truhlíku.

 Do každého truhlíku bude pochopitelně pasovat krabička jiná, do výše zmíněného Gardenfloru každopádně pasuje lidlovská zmrzlina nyní prodávaná pod názvem Bon Gelati (dříve Gelatelli), která je ze smetany a moc dobrá. Zkuste ji, i když třeba nemáte truhlíky...


Já jí budu potřebovat asi metr a půl... Léto bude horké.


1 komentář: