pátek 24. června 2022

Až já budu velká, bude ze mě selka V

Vzpomínka na festival
 Ne, nechtěla jsem šít kroj a nechtěla jsem za něj utratit hrozné peníze. Ale tak dlouho jsem o něm četla a dumala, až jsem se do toho definitivně dala. Posledních několik týdnů v mé hlavě patřilo sukni.

O hledání materiálu jsem již jeden článek psala. Usmyslela jsem si, že by sukně měla být z látky v keprové vazbě a několik jsem jich našla, jak ze lnu, tak z vlny. Ale nebyla jsem schopná z nich poskládat takovou barevnou kombinaci, abych byla spokojená. A já myslím, že když do toho člověk investuje tolik úsilí, měl by oblečení rád nosit, i když jde o kroj.

Lněný šanžán

 Tak jsem se nakonec spokojila s látkou v plátnové vazbě, ale podařilo se mi zachovat alespoň částečně materiál a šanžánový efekt. Krásný výběr těchto látek najdete u MarLen. Já zvolila tu nejdivočejší kombinaci - oranžová/modrá, která ale z dálky dobře vyhovuje požadavku Šotkové na tlumenou barvu. Nádherně by ale vypadala třeba i zlatohnědá. 

 

Kombinace s brokátem

K sukni jsem potřebovala vybrat brokát na fěrtoch. Zalíbil se mi jeden vínový, který by byl tón v tónu. Brokát totiž moc nemusím a tenhle by se tím pádem celkem ztratil. Měli poslední zbytek ve slevě. Bylo u něj psáno, že je to II. jakost, ale už jsem si nepřečetla, v čem že to spočívá - prakticky celý kus látky byl vyšisovaný do odporné lososové barvy. Říkala jsem si, že nakonec by byla hezká i rubová, světle zelená strana.


Rub brokátu

A pak dorazila porta (která je ukrutně drahá a protože jde o zboží střižené na míru, nejde vrátit) a bylo jasno, že tenhle brokát jde z kola ven. Stuhu jsem hledala nějakou tmavou, zaujala mě tato, která svou tyrkysovou barvou pěkně ladila s původní zamýšlenou barevnou kombinací. Říkala jsem si, že bych ji mohla ještě trochu povyšívat, aby byla iluze dokonalá.



Porta + návrh vyšití
Skutečnost je však trochu jiná, barva na pozadí je zlatá a velmi lesklá, stuha by se hodila spíš pro nějaký historický královský kostým. Naštěstí z rubové strany je to lepší, protože převažuje tyrkysová. Varianta bez černé se mi nakonec líbí dokonce více.


Ale jaký tedy fěrtoch? Záchrana přichází zdola, ze dna mých zásob. Mám tu jeden kousek, co jsem před lety koupila v secondhandu. Je to pěkný brokát/žakár, který není lesklý a má svislé červené a zlaté pruhy, zrovna jako tzv. baborák. Jen jsem ho během času rozstřihla na několik kusů a na šířku i na délku hrajeme o milimetry. Nechtěla jsem riskovat, že třepením přijdu o další kus látky, a tak jsem zástěru rovnou ušila. Myslím, že to ladí celkem pěkně.

Brokát na šněrovačku

Možná si říkáte, že by stuha byla lepší tedy zelená, než tyrkysová, ale to jste ještě neviděli, jaký brokát jsem si pořídila na šněrovačku. Už jsem měla po krk všech těch květů, navíc v kroji je šněrovačka skrytá pod šátkem, tak jsem zvolila tuhle neobvyklou možnost. Vynikne, až si ji vezmu se sukní a košilí "jen tak".

Příště se konečně dáme do šití sukně, a uvidíte, že se to také neobejde bez potíží, ač by mělo jít o pouhé sešití několika obdélníků...

1 komentář: