pondělí 7. března 2022

Našim ženám

 Ano, ano ano, už je to tady, už se to roztáčí...

...pokud tento kultovní Vorlův rytmikál (KOUŘ) ještě neznáte, nenechte se vyplašit ukázkou, ani neodcházejte v polovině. Shlédněte ho celý a uvidíte, že stálo za to ho vidět.  Všechna práva přísluší tvůrcům.

 A vás ostatní budu otravovat jak jinak, než výšivkou.

Od minule se mě drží jakési svérázné myšlenky, při okukování všelijakých krojových vzorů jsem natrefila na jedno video vysvětlující mystický původ výšivky maďarské, od které k té naší není věru daleko. Když dokázala přicestovat s Huny (Hun-gary aha) v 5. stol. až z asijských stepí, proč by to nezvládla přes Slovensko, že. 

 

A co bylo viděno, nemůže být odviděno. Strom života a "dámské partie", kam se podíváš. Tento motiv byl zjevně široce oblíbený, jestlipak ho vidíte na tomto bohatě zdobeném indickém chintzu (barvené a lakované kaliko pro potahové látky)?

Chintz

Díky globalizaci si podobné kusy oblíbili v Británii za Jamese I. (17. stol.), ne každý si je však mohl dovolit. A tak vyšívali ručně, tak, jak znali. Crewelovou bavlnkou (tenká dvouvlákenná jemně stáčená příze z anglické dlouhochlupé vlny) na lněném kepru. A protože Britové jsou rebelové, neudrželi symetrii, takže vás to na první pohled netrkne, ale jsou tam, s tisíciletým zpožděním, znovu vyšívají poctu ženám.


Zde se dozvíte více o "Jakubské crewelové výšivce", nicméně autorčino zpracování je spíše současné, pokud chcete načerpat středověké motivy a stehy, nakoukněte níže:


Ať už vyšíváte, či nikoliv, udělejte (si) dneska radost...třeba květinou?


2 komentáře:

  1. Vorel nezklamal.
    Dnes svítí sluníčko a vše je takové naději dávající.

    OdpovědětVymazat
  2. To je téma, které se mi líbí a zajímá, co já jsem se navyšívala! Samozřejmě ty motivy byly jiné, ale zajímavé je pozorovat, jak "to dělají". ☺

    OdpovědětVymazat