středa 16. března 2022

Rady porodní báby proti rýmě

 Asi si říkáte, proč by porodní bába měla léčit rýmu, že? Jde totiž o léčbu šetrnou, vhodnou v těhotenství a při kojení. Mám s ní bohaté zkušenosti, protože nemoci nechodí po horách, ale po lidech a po nevyspaných matkách dvojnásob. Třeba se někomu budou hodit.

Domácí zázvorová tinktura 

Zázvor, pokud ho není mnoho, je v těhotenství povolený, zázvorová lízátka se dokonce používají pro zmírnění těhotenských nevolností. Tinkturu si připravíme nejlépe před tím, než se chystáme moštovat ovoce.  Zázvor odšťavníme jako první, čistou šťávu nalijeme do čisté hnědé lékovky a v poměru 1:1 dolijeme např. vodkou či jiným vysokoprocentním alkoholem (alespoň 40%). Užíváme při silné bolesti v krku 3x denně jednu čajovou lžičku, kterou se snažíme nalít přímo na postižená místa. Zázvor má účinky nejen protibakteriální, ale i anestetické. Tinktura vydrží asi jeden rok, potom ztrácí sílu.


Zázvorový odvar

Kdo nemá odšťavňovač, může si udělat alespoň odvar, několik plátků čerstvého zázvoru prostě přihodíte k sáčku čaje a zalijete vroucí vodou, jak jste zvyklí. Po zchladnutí můžeme přidat med a citron.


Kloktadlo čtyř solí (salia pro gargarismate pulvis)

Drobnou lékovku s práškem seženete za pár korun v lékárně, dávkování je "na špičku nože" rozpustit v hrnku vlažné vody a kloktat. Nejen, že to celkem dobře funguje, ale lék vydrží dlouho a celkem nic neváží, proto ho uvítáte na cestách.


Nosoroh

Aneb výplach nosu slanou vodou. Ať už si pořídíte originální konvičku, nebo se o akci pokusíte s pet-lahví se střičkou, výsledky jsou působivé. Tím, že na protékající vodu působí gravitace, vzniká v dutinách jemný podtlak a často uvolní i to, co jste se snažili dlouho marně vysmrkat. Nebudu zacházet do větších detailů. Konvičku používáme max třikrát denně, osobně nedoporučuji kombinovat s kapkami do nosu, na omytou čistou sliznici je to často moc a ještě si způsobíte krvácení.

 

Fenistil kapky 

Fenistil znáte jako prostředek proti hmyzímu bodnutí, nebo antihistaminikum při alergiích. Použít ho ale můžete i k oplasknutí zduřelých dutin při rýmě. Dokonce jsem jak v lékárně, tak u lékaře slyšela, že se různá antihistaminika doporučují i k delšímu užívání, protože zlepšují imunitu. Fenistil kapky jsou volně prodejné


Obklady

Horečka, otok dutin, zkrátka nachlazení, dokáže způsobit slušnou bolest hlavy, není proto důvod, proč nevyhovět instinktům a nepřiložit si na čelo chladný obklad.

Na bolest v krku potom přikládáme obklad tzv. priessnitzův, který je také chladný, potom přichází neprodyšná vrstva např. v podobě igelitu a nakonec převážeme suchým šátkem. Necháme působit alespoň 2 hodiny, poté uděláme pauzu.


Sprchou proti horečce

Pokud se jedná o horečku způsobenou spouštěním laktace či zánětem prsu, poraďte se raději s lékařem. Zvýšenou teplotu (pod 38°C) můžete zkusit jen tak "vyležet", pokud si to můžete dovolit, teplotu vyšší je vhodné tlumit, nezabírají-li prášky, sprcha zabírá téměř okamžitě. Dříve se (zvláště u dětí) prováděly studené zábaly, které, mezi námi, nebyly vůbec příjemné. Sprchu volíme vlažnou, snesitelnou pro rozpálené tělo, teplotu postupně snižujeme. Pokud můžeme, použijeme vanu a ve vodě strávíme alespoň čtvrthodinu i více.


Při všech onemocněních dodržujeme v rámci možností klidový režim a dostatečně pijeme.

4 komentáře:

  1. Zázvorová limonáda je nejlepší!

    OdpovědětVymazat
  2. Cože, Cyberštamgast pije limonádu? To se poví! My děláme meduňkouvou a mátovou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jamaican Style Ginger Beer je nealkoholické zázvorové pivo.

      Vymazat
  3. Prověřených rad není nikdy dost:)

    OdpovědětVymazat