čtvrtek 17. března 2022

Volání jara

Ostřice Grayova

Život je minové pole
kde roste kopřiva vedle růže...

(Jaromír Nohavica, Život) 


...v posteli se válet, to záhonu nepomůže.

 

Teploty vystoupily k 15°C, tak jsem vyrazila alespoň na malou zdravotní fotovýpravu kolem domu. Příroda zjevně také praktikuje "chop and drop" volně přeloženo jako zastřihni a pohoď, po poslední vichřici tak náš záhonový mulč dostal dosti nedbalý vzhled a jen co trochu naberu sílu, nastoupím s hráběmi. Zatím omluvte přírodní "pozadí" fotek.

Kadeřávek je z toho větru celý nakřivo, ale zdá se, že ještě bujaře obrazí.

 Z bylinek po střiži podrůstá estragon, meduňku trochu spálily přízemní mrazíky, ale nic, co by nezvládla, a máta vůbec nedává tušit, jaký je to plevel...


Radost mi dělají na podzim vysazené  a přesazené cibuloviny: tulipány, hyacinty, okrasný česnek aj.





Nakonec krása kvetoucí, ze které nejvíce zaujmou asi sněženky, které při pohledu shora vypadají běžně, při důkladnějším průzkumu však objevíme jejich "výstavní" původ.







To ale neznamená, že by kytičky přinesené z lesa, jako jsou podléšky či podběl, byly méně krásné. Potěší každý kvítek, ba i lístek. Jen předpověď mě trochu děsí, zase jasno a sucho.

Přidejte se také do jarní VÝZVY, ještě je čas.

3 komentáře:

  1. Sluníčko nabývá na síle, vše raší a bují.
    Máš to hezké.

    OdpovědětVymazat
  2. Máta - rostlina voňavá, vyrostla prý z popela sirotkova.
    Chceš-li se přesvědčiti, je-li víno smíchané s vodou, nalej ho trochu do sklenice a kápni do něho několik kapek máty, voda se dole usadí. Listí máty kadeřavé se přikládá na chorobné oči, vytáhne prý horkost (Josef Košťál: Rostlinstvo v podání prostonárodním).

    OdpovědětVymazat
  3. Perfektně pojatá výzva, hezký článek i fotografie ze zahrádky psané s láskou. Moc děkuji za účast ve výzvě a odkaz pro další čtenáře ráda přidávám. Přeji krásné jarní dny a ať to všechno krásně roste. Jara

    OdpovědětVymazat