středa 9. března 2022

Promluva o textilu

Hřejivé a hebké vlastnosti látek způsobily jejich oblibu v našich domácnostech. Pokrýváme jimi nejen své tělo, ale také nábytek, aby se nám lépe sedělo a leželo.

Dokud člověk nepřejde na "velkodomácnost" a nezačne se starat i o textil ostatních, ani si neuvědomí, jakou roli v domácnosti, ale hlavně v jeho HLAVĚ textil má.

Ó ano, jsme dnes požehnaní pračkou, sušičkou a žehličkou, ale taky naditou peněženkou a zvykem vyběhnout každý den v novém, čistém oblečení.

Úplně pomíjím obor zbožíznalství, kdy dříve, kdy se ještě hodně šilo i doma,  vědělo se hodně o tom, jak byl který materiál utkán a vzduchem létaly názvy jako damašek, dupion apod. Dnes poznáme možná manšestr a kdo hledá kvalitní triko, slyšel o oboulícním žerzeji...

O oblečení se následně musí někdo starat, někdo, kdo si pamatuje z jakého je materiálu a na kolik stupňů se může prát, jestli nepouští barvu, nebo nepotřebuje speciální péči. Jestli smí do sušičky, jak se věsí na sušák, či jestli neschne vodorovně. Na kolik stupňů se žehlí. A nakonec - komu z rodiny patří a do které skříně se má uložit. A to prosím pro každý jednotlivý kus oblečení, každé tričko i ponožku. 

Umíte si představit, kolik oblečení mají dnešní děti? A to jsme zatím mluvili jen o čistém oblečení, ale člověk musí mít přehled i o tom tzv. našpiněném, včas vytřídit z oběhu to, co už nelze dále nosit a u zbytku děti neustále popohánět, aby ho uklidily tam, kde ho najdou, až bude příště potřeba. Sledovat, co je zrovna "ve špíně", ale mohlo by být zítra potřeba (ne, ani 4ks teplých zimních kalhot u nás nejsou dost...). A do toho změny počasí, kdy se během jednoho týdne použije kombinéza, zimní i jarní bunda...

Zatím jsem nezabředla do speciální péče jako je knihovna babských rad na tu kterou skvrnu, péče o vlněné materiály, či praní peří. Bělení záclon. Mým oblíbeným kusem v domácnosti jsou pak mužovy kalhoty s puky z počesaného materiálu - je třeba je prát naruby a žehlit na několikrát přes utěrku.

Domácí textil pak pro změnu vyžaduje zapamatování, kdy byl vytažen ze skříně a po jaké době je třeba ho vyprat. Tady naštěstí jedeme v bavlně, takže se nemusím bát ani vyvářky. Zato u žehlení jsou to metry a metry čtvereční ložního prádla. Umíte složit napínací prostěradlo?

 
 
Ručníky jsem  pro změnu z hygienických důvodů označila barevnou saténovou stužkou. Čímž se pomalu dostávám k opravám textilu, štepování už se dnes asi nikdo nevěnuje, ale co chvíli opravuji alespoň oblečení, které se rozpadlo ve švu, měním jezdce zipů a přišívám knoflíky. Zvládnu si i zúžit některé kalhoty a zkrátit nohavice. Pomalá móda se navrací, doporučuji např. video od Morgan Donner o opravě pleteniny (swiss darning):


Textil, to je zkrátka obrovský oblak encyklopedických znalostí, který neustále zabírá místo v mojí mysli. A bohužel je trochu neviditelný pro ostatní, jak už to tak u domácích prací bývá. Ano, vyprané prádlo ve skříni, to se cení, ale tuhle bichli u nohy u toho vidí málokdo. A přitom se různé řemeslné znalosti neustále ztrácejí.

A jak bojujete s textilním molochem vy?


2 komentáře:

  1. Z textilií mám nejraději "ubrousku, prostři se".

    OdpovědětVymazat
  2. Mě baví péče o oblečení, ráda žehlím, přišívám knoflíky, a tak :) Jinak na oblečení moc náročná nejsem, každý kousek se snažím vynosit co nejdéle, třebas i jen na doma na spaní, a ráda nakupuji v sekáčích :)

    OdpovědětVymazat