středa 30. března 2022

Chcete umřít hlady? Ale houby!

Minule jsem psala o tom, jak konvenční zemědělství ničí náš půdní fond. Jak nám chybí organické složky v půdě. Dneska se podíváme na zoubek živočišné produkci, která údajně přetéká organickým odpadem a přebytečný dusík se splavuje do povrchových vod, kde jako o závod bují řasy a voda je potom nepoužitelná, ba přímo otrávená a nejen pro člověka. Nemusím ani chodit daleko, vodní nádrž České údolí, která je hned za městem je již roky k nekoupání, neboť je nad ní "prasečák".

Jak dopadli na Novém Zélandě, se můžete podívat tady:


Pomineme nadšené tleskánky pod videem a pokusíme se podívat, jak to s těma zlýma krávama je. Informace o uhlíkové stopě živočišného průmyslu se značně liší, ty nejnižší statistiky uvádějí asi 13%, nicméně to, že chov dobytka zabírá obrovské plochy a spotřebovává mnohem větší množství vody, než produkce rostlinná, to je pravda. I to o kácení deštného pralesa. Sami gůglete, kdo nevěříte. 

Nakonec však video přináší jednu perlu - výrobu mléka droždím. Geneticky modifikovaným. Bojíte se? Podívejte se, co k tématu říkají přední odborníci AVČR.


Nejdříve vás možná překvapí, že vědci souhlasí, že nás čeká environmentální průšvih a hladomor. Není to tak dávno, co jsme měli za prezidenta popírače klimatického oteplování. Veřejnost stále ještě nevěří. Mimo její zraky se na problému ovšem pracuje a to i u nás, třeba zde: https://www.potravinyav21.cz/o-programu/. A nevede se nám zle. V debatě sice mluví o rostlinách, ale myslím, že bychom si poradili i s tím droždím. Špatná zpráva? EU a její byrokratický moloch nás brzdí. Dobrá zpráva? Droždí není kytka, takže se na něj možná všechny ty zákazy nevztahují. A další dobrá je, že nás čeká předsednictví v Radě EU. Tam to ovšem bude na našich politicích aby zazářili a třeba u ministerstva zemědělství mám pocit, že ustrnulo u zcelování mezí...

Představte si, že bychom si mohli užít mléko, ale i sýry, aniž bychom museli řešit trápení krav a telat, zanícená vemena, antibiotika, hormony a další "nečistoty". A zbylo by nám ještě dostatek půdy pro divokou přírodu. Když přestaneme naší úrodou krmit stáda dobytka, uživíme se. Uživíme se tak dlouho, že snad i chudším státům dojde, že je na čase přestat se množit jako krysy.

Ano, ano, a co maso? Českému člověku asi bude chybět, my jsme ho omezili na dvakrát týdně a žádné veleporce. Maso obětuji snadněji, než mléko. Ale jestli je na výběr tohle, nebo si časem okusovat vlastní nohu.... Navíc masné bílkoviny už se také syntetizují, od vegan řízku nejsme daleko. A komu se to nelíbí, ať si nebere ani umělý inzulin a další zmíněné v debatě.

Droždí však není samo, podívejte se na další úžasné pomocníky z říše kvasinek a hub:

Myslíte, že bude lidstvo schopné konečně vzít zemědělství za správný konec, nebo po sobě budeme střílet tak dlouho, až bude pozdě? Zdá se, že naděje umírá poslední.

6 komentářů:

  1. Mléko z droždí? Fujky fuj. (pivovarské kvasnice patří do tekutého chleba). To je jako umělý margarin. Náhražky jsou cesta do pekel.
    Když Cyberštamgast tvrdí, že bez vídeňských řízků se žít nedá, neznamená to že musím wiener schnittzel každý den na talíři; máš pravdu je to o poměrech a vyváženosti.
    Např. já už do leča nedávám ani klobásu ani maso, stačí mi kvalitní papriky a rajčata.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale ne z droždí, ale droždím vyrobené, prostě jen místo např. ethanolu poteče z droždí syrovátka. Mně je teda upřímně jedno, jestli výsledek produkuje buňka ve vemeni, nebo jiná buňka, když je výsledek stejný. A když kvůli tomu nemusím otravovat krávu, tak super. Nejedná se o náhražku.

      Vymazat
    2. Já si myslím, že není buňka jako buňka.
      Např. kozí mléko je chuťově úplně jiné než mléko kravské či ovčí.
      Jakož i produkty (sýry), které se z nich dělají.

      Vymazat
    3. Ano, protože každá je naprogramovaná na výrobu jiného mléka, stejně tak se dá "naprogramovat" ta kvasinka či jiná potvora, nebo myslíš, že ty bakterie vyrábějící lidský inzulin to umějí jen tak náhodou?

      Vymazat
    4. Jenom abychom neprogramovali přírodu tak dlouho, až příroda nakonec naprogramuje nás.
      A myslím si si, že budoucnost je v hmyzu.

      Vymazat
    5. Já myslím, že už jsme to dávno přeprogramovali, ale už možná není čas nad tím přemýšlet. No, kobylky jsou taky možnost.

      Vymazat