pátek 12. srpna 2022

Srpnová rajčata

 Myslím, že přišel čas věnovat rajčatům zase nějakou péči. Začnu tím, že odstraním spodní listy, které už rostlině nepřinášejí mnoho užitku - a hned z nich připravím jíchu.

Průběžně sklízím úrodu, pro rychlejší dozrávání můžeme utrhnout i rajčata kterým k dokonalosti ještě den dva chybí, dojdou i sama. Pozor také na rajčata poškozená žárem, tváří se, že ještě nejsou zralá, přitom už nikdy nedojdou... 

Poškození žárem (šipka)
 

Je ten pravý čas připravit a schovat si semena na příští rok.

A konečně se dostáváme k vrcholu rostliny - ještě nějakou dobu bude teplé počasí, ale je na čase zvážit, kolik rajčat nám skutečně ještě stihne dozrát.  V naší zeměpisné poloze se tyčková rajčata zaštipují při 6-8 výhonech s rajčaty. Jedno z mých rajčat na vrcholu při tropických vedrech zaschlo samo. Další přišlo o část úrody.

Zaschlé květy vrchol a boční vijan

Jedno zakrslé rajče též na vrcholu končí vijanem s rajčaty (1) , přitom by ještě dál mohlo produkovat, uvidíme, jestli ještě něco naroste z postranních výhonů (2).


Jinak bude letošní sezona velmi krátká. Co se dá dělat, v nejhorším přijdou po rajčatech na zem listopadky, které už nyní mají přes půl metru, a budeme mít krásný rozkvetlý podzimní balkon...


3 komentáře:

  1. Rajčata mám velmi rád. Jím nahusto a na všechny způsoby.

    OdpovědětVymazat
  2. Já už také tento týden sklidila pár malých rajčátek u mámy na zahrádce, domácí jsou úžasná ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně, úrodu vždycky nasypu na misku a pak mám problém, abych to dětem všechno nesežrala...

    OdpovědětVymazat