čtvrtek 18. srpna 2022

Cyklovýlet pro nejmenší

Přemýšlíte, kam vyrazit v nekončících vedrech? Poj(e)ďte s námi. Tenhle výlet jsme podnikli sice pěšky, ale děti celou cestu protestovaly, že jsme mohli jet na kole - a měly pravdu. Trasa vede po rovince podél řeky, většinou po lukách, kde nehrozí žádný provoz. Délka cca 4,5km. Myslím, že ji zvládne i tříleťák.


Z Plzně jsme se přiblížili vlakem do Stoda, kde hned za nádražím (po vaší levé ruce po výstupu z vlaku) začíná červená a žlutá turistická značka. Po několika desítkách metrů se poté napojuje modrá, která nás vyvede z města do přírody. Lukami a po březích Radbuzy se dostáváme do Hradce u Stoda, kde hned proti nádraží stojí COOP, kde doplňujeme proviant a tekutiny. Na nádraží můžeme zkontrolovat, v kolik hodin odjíždějí vlaky domů (každou hodinu) a za drahou pokračujeme okolo novogotického kostela s barokní farou až k působivému železničnímu mostu.



 Zde se dáme proti proudu potoka, který prýští z nedalekého lomu, oblíbené to lokality ke koupání. Voda je čistá, osvěžující, vstup pozvolný. Vstupné se neplatí. V areálu je možnost občerstvení a WC. A večer na nádraží a domů už je jen nedaleko.

Pokud toto pro vás není žádná výzva, vystupte již o zastávku dříve, v nedávno zmíněném Chotěšově, cyklostezka vás z nádraží vezme ke klášteru, okolo zvláštního mostního pilíře a údolím až do Stoda, kde navážete.

PS fotky vypůjčené z mapy.cz

3 komentáře: