sobota 24. července 2021

Semena rajčat

 Nevím jak u vás, ale tady začínají dozrávat první rajčátka, alespoň ta cherry. A tak přichází čas, kdy nějaké to domácí možná taky ochutnáte, u babičky či na návštěvě. A třeba vám daná odrůda zachutná a řeknete si, že byste si ji příští rok také rádi vypěstovali.

 

Rajčata jsou jednou z rostlin, jejichž semena získáte snadno, je jich hodně a mají vysokou klíčivost. Ale taky jsou trochu záludná. Podobně jako dýně vyžadují k vyklíčení hodně vody. Když dáte do hlíny tenký plátek rajčete, můžete ho chodit zalévat třeba měsíc, než se začne něco dít.

Je to díky sliznatému váčku, který obklopuje každé semínko. Ten brání klíčení, dokud není dostatek vody, aby se rozložil. Na internetu můžeme najít různé návody, jak dužinu rajčat nechat zplesnivět, či vykvasit, aby se váček odstranil.  Ty jsou však dobré pro velkopěstitele, kteří chtějí osadit pole.

Pro balkonové účely nám stačí pár semínek. Od každé odrůdy si většinou nechávám 5ks, a rostlinku potom potřebuji jen 1. Zbylé rozdávám. Letos jsem měla špatný substrát s plísní a o jednu odrůdu jsem málem přišla. Proto je lepší semínek mít pro jistotu více.

Osvědčilo se mi semínka umístit na vatový tampon a ze slizového váčku je jednoduše vymáčknout prstem, poté je na stinném místě nechám několik dní proschnout, přemístím do papírového sáčku, popíšu a příprava na jaro je hotová. Takto upravená semena klíčí rychle, což se při omezené ploše slunných parapetů hodí. Vzhledem k tomu, že sazenice okupují vnitřní prostory od března do půli května, jsme rádi za každý ušetřený den a centimetr.

Žádné komentáře:

Okomentovat