pátek 18. června 2021

Výroba vlastního hnojiva


 Při pěstování v nádobách dbáme na vysoký obsah živin v zemině již na počátku, při zasazení rostlin. Ten se ovšem časem vyčerpá a není od věci rostliny znovu přihnojit. Vhodné je tekuté hnojivo, při jehož aplikaci nemusíme řešit, jak jej zahrabat a přitom nepoškodit kořenový systém rostliny, který již často zabírá celý květník.

Tekutá hnojiva je možné aplikovat zálivkou, některá také na list. Vzhledem k tomu, že se zaměřujeme na pěstování rostlin na balkoně,  a hnojiva často zapáchají, budu se držet raději zálivky, a to aplikované nejlépe na dno samozavlažovací nádoby. 


O složení hnojiv a jejich použití je krásný článek zde. Jak jsme se dočetli, teď, když je sezona v plném proudu, je vhodné hnojivo bohaté na dusík. Snadno si jej vyrobíme sami z kopřivového zákvasu, neboli jíchy.

Pro minimalizaci zápachu používám PET lahve od mléka, do kterých strčím po trsu kopřiv, zaliji vodou a nechám na teple otevřené stát. Proces kvašení se nastartuje sám. Občas výluh kvasí divoce, bublá a může přetéct a znečistit nejen váš balkon. Proto proces sledujte, lahve neplňte až po okraj a čas od času zamíchejte, aby se plyn uvolnil.

Když bublání ustane, je hotovo (trvá to cca 14 dní). Jak se dočteme na internetu, získali jsme hnojivo bohaté na dusík, organické a minerální látky a stopové prvky (železo, vápník, kyselina křemičitá, vitamíny). Kopřivovou jíchu můžeme využít pro ovocné dřeviny, zeleninu, aromatické rostliny, květiny (růže). Urychluje zrání kompostu, podporuje tvorbu humusu.

Pro aplikaci ředíme v poměru 1:10 s vodou, použít můžeme k zálivce, ale např. i jako postřik proti mšicím (což z výše zmíněných důvodů nedoporučuji, ale pokud máte zahrádku, a sousedy daleko...).

 

Žádné komentáře:

Okomentovat