neděle 17. července 2022

Letní guláše

 Víte, proč vaří žena guláš ve dvanácti hrncích?*



Zapomeňte na guláš hovězí, dlouho tažený. V letním horku nikdo nechce trávit mládí u plotny, navíc je občas potřeba zužitkovat přebytky z opékání špekáčků. Přichází čas buřtguláše a guláše bramborového.

U nás doma se vaří takový mutant obou, aby v jednom hrnci bylo i "maso" i příloha. Uzeninu s cibulkou opeču v hrnci na lžíci oleje, zapráším hladkou moukou a hojně zasypu sladkou paprikou. Obzvláště dobrá je maďarská uzená. Pro tmavší barvu omáčky můžeme částečně zaprášit moukou žitnou. Se vzniklou jíškou dlouho neváháme, aby se paprika nepřepalovala, a zalijeme horkou vodou. Do vzniklé omáčky přidám nadrobno nakrájené brambory a koření dle chuti (česnek, majoránku/kmín a nezapomeneme na sůl).

Protože u nás po opekání zbyla ostrá papriková klobása, vařila jsem ještě druhou variantu pro děti, kam místo uzeniny přišla hlíva ústřičná - ta se přidává až s bramborami.

Výše uvedený základní recept je možno doplnit množstvím ingrediencí, pro ještě lepší "eintopf":

nadrobno krájená slovenská paprika

fazole

rajský protlak či passata

místo vody pivo...

Nejlepší chuť však jistě zajistí kotlík a ohniště. Věřím, že sami máte ten svůj nejlepší recept - nebo je pokaždé jiný, tak jako u nás, podle toho, co se našlo?

Až vás omrzí recepty známé, musím doporučit ještě jeden vegetariánský, který dle ingrediencí nemá s gulášem moc společného, dokonce v něm chybí paprika! Přesto jako guláš chutná a dokonce moc dobrý. A uvařený je taky rychle: (klikni na obrázek)


____________________________________

* Protože PROTO!!!

3 komentáře:

  1. Díky za typ, i když přes léto jedeme spíš v salátech různého druhu

    OdpovědětVymazat
  2. Milostivá mi dělá guláš jen z hlívy.
    Ve starých kuchařkách se guláš psal mnohdy jako kuláš.
    A původně je to vlastně maďarská polévka.

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych taky ráda saláty, ale dětičky to nebaští, tak je máme jen jako přílohu. Ano, to, čemu my říkáme guláš, je v Maďarsku spíše "perkelt".

    OdpovědětVymazat