pátek 29. července 2022

Prádniny na Kvildě IV

 Den čtvrtý - konečně sovy

Po předchozí akci vyspáváme a do terénu vyrážíme až dopoledne. Opět po žluté, tentokrát na jih, přes Vilémov, kde se odděluje NS nelesní krajina. V lese se tu ukrývá několik vyřezávaných soch zvířátek. Můžete se s nimi vyfotit, projít se po kladině, či zkusit střelbu šiškou...



Přes Vilémov pak jede autobus na Borová a Svinná Lada. Obě zastávky jsou od sebe, co by kamenem dohodil, jen cesta vede po krajnici a provoz je hustý... Výlet zahajujeme v první z nich, kousek za vsí je zahlouben do skály sovinec. Vstup je zdarma, poblíž malé dětské hřiště. Sovy pospávají v úkrytech a nejzazších koutech voliér, kde se schovávají před návštěvníky...a já se jim nedivím. 

Puštík bělavý

Sovy pálené

Sněžná sova bílá

Když se jich nabažíte, Borová Lada jsou místo, kde seženete něco k snědku, nebo alespoň zmrzlinu (s horskou přirážkou). Svinná Lada tvoří jen několik chalup, kde se možná lze ubytovat, ale zájezdní hostinec zde nehledejte. Vydejte se do nich po zelené, od hřiště a infocentra poté po poválkovém chodníčku přes Chalupskou slať k jezírku.

Krásné jsou nejen výhledy do krajiny, kdo má smysl pro detail, může se tu věnovat přírodě.


Můřice očkovaná

Zahlédli jsme i nádhernou babočku osikovou, ale vyfotit se mi ji nepodařilo a to jsem měla odjištěno. Žádný další plán jsme neměli, a tak jsme strávili zbytek odpoledne na přilehlém hřišti. Pokud potřebujete utratit čas, než pojede další autobus, vzdělejte se v infocentru, je zde čisté WC a můžete doplnit vodu. Pokud autobus jede opravdu za dlouho, srovnejte králičí bobky podle velikosti, nebo jako my, tvořte geometrické vzory v ortopedickém chodníčku...

Tip pro kilometrově pokročilé: Stejný výlet můžete podniknout, přiblížíte-li se autobusem do Borových Lad, pěšky potom po zelené směr Nové Hutě a před nimi odbočte na žlutou, po které se dostanete zpět na Kvildu. Vydá to asi na 12km.


2 komentáře: