úterý 26. července 2022

Prázdniny na Kvildě I

Užijte si s námi 5 dní na Šumavské Kvildě a přečtěte si naše deníky z cest. Třeba se jimi inspirujete pro svou prázdninovou cestu.

Den první - příjezd

Pro svou cestu jsme zvolili prostředky hromadné dopravy. Vyšlo to na dva přestupy. V IDOSu to vypadá idylicky, nicméně 4 minuty na přestup v cizím městě vám nebudou stačit, ani kdyby spoje přijely včas a tak to přecijen trochu gůglení bude chtít. Můj optimistický odhad 20min se vyplatil, a to jsme při obou přestupech využili nápovědu kouzelné babky (ptej se místních a zasloužilých, je to o dost lepší, než běhat po nádraží jako bezhlavá slepice).

Nicméně ani týden ležení v internetech mi nepomohl k tomu, abych si zařídila ty správné jízdenky. Když máte štěstí, narazíte na propagovanou turistickou jízdenku za 130,- (na 24h). Jenže v Plzeňském kraji existuje také tzv. přestupní jízdné, které je cenově zastropováno na 72,-Kč (na max 240min) a na které můžete kraj také projíždět křížem krážem.


Na portále integrované dopravy kraje se dozvíte, že přestupní jízdné existuje (úžasný tip o jeho ceně je ovšem malým písmem pod nadpisem "nepřestupní jízdné", nebo jeho hodnotu zjistíte vyhledáváním v tarifech, pokud jim ovšem rozumíte.


Též zde naleznete informaci, že jízdné platí v "některých vlacích". Na stránkách ČD najdete informace o přestupní jízdence, nikoliv však o její ceně. Online máte možnost koupit pouze jízdenku Turistickou. Jak tedy onu přestupní, či ve verzi přes všechna pásma, zvanou též síťovou, sehnat?

Stačí při nástupu do (krajského modrého) autobusu vyřknout svou konečnou destinaci (nevadí, že do ní autobus nejede), automat vám sám napočítá pásma a přiřadí cenu max 72Kč. Tento lístek pak po dobu jeho platnosti můžete použít i v dalších autobusech či vlacích. Též ho nakoupíte v pokladnách ČD (když víte, co chcete) a to můžete i s předstihem, když víte, od kolika hodin potřebujete, aby platil. Pro 100% jistotu, že tento platí ve vašem vlaku, se však raději optejte.

Nakonec vše dobře dopadlo a dálkovými spoji jsme dorazili do Srní. Rychlý nákup v koloniálu a hurá do fronty na lokální turistický přibližovák. 5 min zpoždění, 10 min zpoždění, děti po více jak 2h cesty dosti nevrlé, stoupá teplota. Po 30 min se autobus dostavil, natřískaný lidmi až po střechu. Se slovy "nojó pani, nejsem nafukovací" zavřel dveře a odjel bez nás. Další jede za hodinu, naštěstí ze zastávky, kde je stín. Svačíme a trénujeme násobilku.

Naštěstí v penzionu už pro nás mají volný pokoj, i když dorážíme před obvyklým doporučeným se nastěhováním. Odhazuju tašky v dál a vydáváme se protáhnout oudy na dětské hřiště (hned za kostelem sv. Štěpána), pro něco sladkého do místní pekárny (tu hledejte uvnitř restaurace označené jako pivovar), den uzavírá velmi podařené koupání na soutoku Kvildského potoka a Teplé Vltavy. Jde o horskou bystřinu, slovo teplá berte s rezervou, ale možná je to právě to, co člověk po perném dni potřebuje...

1 komentář: