středa 27. července 2022

Prázdniny na Kvildě II

 Den druhý - mokrá a suchá varianta

Dle předpovědi má půl dne pršet. Jen se ne a ne shodnout, kterou polovinu dne. Meteoradar střídavě oblačno. Nakonec vyrážíme do terénu dopoledne, pláštěnky s sebou.

Z centra Kvildy jdeme po modré značce na sever k Jelení NS, která tvoří okruh, na kterém máte možnost pozorovat jeleny v oboře (v 10, 12 a 14h do ní pak i s průvodcem vstoupit), méně pravděpodobně pak i rysa ostrovida. Na počátku stezky je nově vybudované informační centrum, kde je malé muzeum, dětské hřiště, nápojové automaty, pěkné čisté WC a místo k posezení. Jen k snědku tu neseženete nic. NS měří asi 2,6 km, kromě jelenů jsme pozorovali třeba tohoto okáče rudopásného či housenku martináče podobného.

Zpět* do centra Kvildy je to necelý kilometr a půl, tam, kde se modrá odděluje ze silnice si na parkovišti u stánku dáváme zelňačku za 70,- Je dobrá.

Pro případ deště mám v zásobě návštěvu místního muzea. K dispozici jsou dvě stálé expozice. První seznamuje se životem na Šumavě a na Kvildě, tím, co umožnilo lidem přežít (a vydělat) v těchto končinách a proč se sem vlastně žít vydávali. Druhá pak seznamuje s konkrétním obchodním artiklem - obrázky tvořenými podmalbou na sklo. Internet i brožura slibují, že si zde tuto techniku můžeme vyzkoušet, bohužel slečna v pokladně o ničem neví. Což je škoda, protože jsem měla ďábelský plán obšlehnout omalovánku s rysem, kterou mám z informačního centra. A taky se poradit, jak zrestaurovat jeden obrázek, který máme doma a který je touto technikou vytvořený. Ale za 20,-Kč vstupného si nemůžu stěžovat. Výstavy jsou nabité informacemi, přesto, že nejsou velkého rozsahu. Snažím se jich nasát co nejvíce, zatímco odháním děti od cenných artefaktů. Nejvíce se mi líbil náčrt výroby tabulového skla, ta otázka mi totiž vrtala hlavou celou výstavu.

Děti se nakonec spokojily s papírem a pastelkami a hezké odpoledne bylo na světě.


*Pokud váš tým ujde víc jak 5km, od jelenů se vraťte zpět na cyklostezku 331 a pokračujte ještě na sever k vyhlídce na Jezerní slať...

1 komentář: