pátek 8. července 2022

Základy nejen přírodních věd

 Dnes si dáme opět politickou agitku. Asi už jste si všimli zpráv, týkajících se Nizozemska. Dojala mě třeba tato, kde se píše, cituji: "krávy produkují svým trávicím ústrojím plyny, které mají oteplovat planetu". Jak jako mají? Krávy prdí metan, metan je skleníkový plyn, tečka. Kolik ho vyprdí a jak moc to otepluje, vygůgluj si sám.

Zdá se, že popírači globálního oteplování jsou stále ještě v kurzu. Aby ne, popíralo se to celé moje mládí, ve škole jste se o tom nedoslechli a vsadím se, že pořád ještě nedoslechnete, a v novinách či zprávách? To už je úplná utopie. A pak se tak nenápadně dozvídáme o změnách v průmyslu, zemědělství, energetice... Ano, občas jsou to veledůležité změny jako zákaz plastových brček, který vygeneroval snaživý úředník, ale na jiných pracují špičkoví vědci a inženýři. Ono se to fakt děje. Slyším o tom ze všech stran - takže ono to fakt existuje, to globální oteplování! (jo, vím že jo, ale pořád ještě mi hlava nebere, jak moc a jak neoficiálně se s tím snaží lidstvo něco udělat).

A teď Nizozemsko - myslíte si, že tomu, kdo to tam vede, zezelenal mozek, nebo je naopak z masného průmyslu a jde na to stylem "uděláme to tak blbě, že toho raději nechaj"? Nějak se nemůžu rozhodnout. 

A na závěr jedna faktická - z různých polokonspiračních videí jsem pochopila, že kráva v masném i mléčném průmyslu dlouho nedožije, chceme-li tedy snížit jejich stavy do roku 2030, nestačilo by je tolik netelit? Vážně je nutné je vybíjet a teď hned, 8 let před limitem?

Otázky, samé otázky.

1 komentář:

  1. Zajímalo by mne o kolik víc plynů vyprdí kráva než člověk.
    Mnohdy by možná bylo lepší vždy začít u lidí.

    OdpovědětVymazat