neděle 3. července 2022

Letní zalévání, ojojoj? OLLA!

 Aneb, kde je zakopaná lahev. Skutečně, o nic jiného nejde, než o velkou lahev z terakoty, kterou zakopeme do země a ona nám pomůže se zavlažováním, neboť skrze terakotu voda prosakuje ideální rychlostí.

Ne, nebudete první, co si myslí, že k tomu není potřeba kupovat pravou OLLU z Jižní Ameriky. (Nebo řeckou amforu). Klíčové slovo už znáte, tak rešeršujte a přemýšlejte, kam ji instalujete na své zahradě.

Já se teď soustředím na nás balkonáře, protože my si nemůžeme dovolit "zakopat do země velkou nádobu"... to už by nám v pěstebních nádobách žádná zem nezbyla. Chtělo by to něco s malým objemem a velkým povrchem... ...třeba...Sluníčko? Tyhle plotní ozdoby vyrábělo nedaleké Keramo Kožlany. Jak jsem se ale dozvěděla z e-mailu, už více nevyrábí.

Vnitřní objem nebyl velký, ale to by jistě český kutil zvládl nahradit vodotěsně připevněnou PET lahví nad úrovní zeminy. Viz můj neumělý náčrtek.

Zvláště pro ty, kteří o dovolené truhlíky sundavají a mají na balkoně zábradlí, ke kterému by šly lahve přichytit pro větší stabilitu, by byl tento systém vhodný.

Již hotový výrobek na tomto principu seženete od firmy Blumat, jenže jde o pouhý hrot, který má malý povrch a tak propustí max 0,3l/24h. To je celkem málo a navíc se pěkně plácnete přes kapsu. 

Dále jsou na trhu různé bodce z plastu, za které se nedoplatíte, nebo budou kvalitou odpovídat díře udělané do PETky špendlíkem... Máte na to svůj trik? Já zatím tápu.



1 komentář: