úterý 5. července 2022

Čas na semena

 Já, i Charles Dowding jsme měli stejný nápad - říci vám něco o semenaření. Na dloubání semen okrasných rostlin na zahrádkách restaurací je ještě brzy, ale jestli jste se rozhodli vysemenit si vlastní zeleninu, trápí vás patrně stejný "problém" jako nás. 

Rostliny vybujely do čtvrtého rozměru a teď už druhý měsíc hnusně vadnou - pardon zrají, na zahradě. To je příklad třeba kozí brady, která měla skoro dva metry a u které je sběr semen zvláště adrenalinovým zážitkem, protože je třeba trefit okamžik mezi "rozkvetením" a roznesením semen větrem. Byla jsem úspěšná a mám materiál na osazení menšího pole, zbytek rostlin už jsem odstranila.

Další "okrasou" záhonu je kadeřávek, který se pod náporem větrů přikrčil ke zdi, ale zezlátnout nechce. Jak jsem zjistila ve videu, brukvovité a miříkovité rostliny potřebují pro tvorbu kvalitních semen křížení (na rozdíl třeba od rajčat). Tak si gratuluji, že jsem nechala vykvést všechny tři rostliny. Jednu nechávám semenit a zbylé dvě jsem seřízla u země, jedna vypadá, že znovu obrůstá, to je takový pokus.


S celerem to ale asi nevyjde (miříkovité), tak doufám, že je hlavička bulvička trošku chytrá a rozmnoží se i nepohlavně. To bych mu asi mohla naznačit odstřihnutím květů, že?

Dále se nemůžu rozhodnout, jestli mám nechat do dvou metrů dorůst ty tři ředkve, co pomalu přerůstají keříková rajčata... Vysemenit ale nejspíš nechám jediný salát, co mi kdy vyrostl, zdá se, že máme kompatibilní geny.

A na závěr plody loňského sběru: dle popisku bych měla mít tři fialové a jednu červenou petunii. Mám dvě fialové a dvě růžové (jen drobný rozdíl tón v tónu). Nejspíš se nakřížily od sousedů - a podědily zvyk trčet k nebi, místo splývání - tak dík.


Dnes jsem chytla dlouhososku!
Tajemně se zatím tváří afrikány, u kterých jsem již při sběru věděla, že výsledek může být nevyrovnaný - buď krásné velké květy neobvyklé světlé barvy, nebo naopak květy úplně bez okvětních plátků. Navíc pozoruji červené a bílé "ochlupení" na listech, jsem úplný Mendl na trní.
Detaily afrikánů

A jaké jsou vaše "genetické zásoby"? Kupované nebo domácí?

2 komentáře:

  1. Já hydroponicky z pecky vypěstoval dvě avokáda.
    Včera jsem si koupil hadí ovoce (snake fruit - salaka jedlá), tož zkusím to vypěstovat také.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to držím palce a doufám, že máš dostatečně vysoké stropy.

      Vymazat