neděle 10. dubna 2022

Plzeňská Nová synagoga otevřena!



Včera večer se po tříleté rekonstrukci slavnostním koncertem otevřela Nová synagoga. A přišli všichni, bez rozdílu rasy, vyznání či klasy. 

Večer zahájil vstup průvodu s Tórou, která dostala nový štít a korunu. O nich později promluvil samotný zhotovitel Petr Vogel. Měla jsem štěstí a podařilo se mi ji zachytit, i když vzor ostrosti to není. Na koruně můžeme vidět tři patra znázorňující učně, tovaryše a mistra, nebo metaforicky vývoj lidského počínání v životě. Spodní sedmihranné patro je patinované černě, nad ním vybíhá část střední se zvonky, která nese nejušlechtilejší část, "korunu" ze zlata a stříbra s dvanácti drahokamy za dvanáct izraelských kmenů. Štít je tvořen dvěma věžemi plzeňské synagogy mezi nimiž dva lvi drží Tóru s korunou. Jistě brzy najdete detailnější informace od někoho, kdo nemusel lovit pod sedadlem plastového hrocha...

Zajímavá je také informace, že teprve před několika týdny se podařilo pomocí luminiscenčních metod rozluštit nápis na Tóře, který potvrdil její německý původ. Kdy a jak se dostala do Plzně je záhadou.

Při koncertu jsme mohli obdivovat zejména krásnou výmalbu synagogy, kterou ozvláštňovalo barevné osvětlení. Nechyběla píseň pro ty, kteří nás opustili v transportech, podobně jako pro ty, kteří dnes opouštějí své domovy kvůli válce. Večer uzavřela modlitba v písni, a bylo úplně jedno, že je v hebrejštině, v těchto divných časech porozumí každý, kdo chce, a svá přání můžeme poslat, ať už věříme v boha, osud, či cokoliv. Díky židovské obci tak můžeme učinit v těchto krásných prostorech a společně.


2 komentáře:

  1. Sledoval jsem to včera ve zprávách.
    Pěkně je to zrenovované.
    Vždycky mne zahřeje u srdce, když se podaří citlivě zrestaurovat nějakou památku.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to radost, musím se určitě ještě vrátit, s dětmi to bylo nějaké hektické, ale jsem ráda, že se jim kultura líbila.

    OdpovědětVymazat