středa 23. června 2021

Poškození rostlin žárem

Všechny rostliny se košatí a pěkně rostou...a pak jednou večer přijdete a něco je špatně.

Prohlížíte  růstové vrcholy rajčat, i když jsou listy pěkně vzpřímené a rostliny přiměřeně zalité, nejnovější zárodky listů a květů se kroutí.

 

 

 

 

 

 


Poradíte se s internetem a dospějete k názoru, že je to jistě stolbur fytoplasmata - mor rajčat, paprik, brambor a dalších. Zlikvidovat se musí celá rostlina. Hledíte, že zkroucená je i další rostlina...a další. V panice čtete vše o stolburu...až se dočtete, že je přenášen cizopasníky, drobnými křísi...nic takového na rostlinách není. Trochu si oddychnete.

Poškozená šrucha
Potom je tu ještě tento článek o ne zcela vysvětlené chorobě. Hořekujete, proč zrovna vás
musela navštívit taková záhada. Když se trochu uklidníte, zjistíte, že podobné poškození je i na dalších rostlinách a to i těch, které nejsou z čeledi lilkovitých. 

Zpuchřelý celer

Do několika dní je vidět, že choroba je abiotická, že se z ní rostliny postupně vzpamatují a rostou dál, nicméně určité poškození přetrvává, přičemž je to problém spíše estetický.  Ano, to že se mi rajče zahnulo o 90° poněkud vadí, zatím netuším, jak tohle vyvážu...

 

A co že bylo tou příčinou? Obyčejný úpal, jednak rostliny právě přesáhly skleněnou zástěnu balkonu a jednak bylo v posledních dnech skutečně nesnesitelné horko, celý den žár a ani náznak větříku. A to je teprve červen, nechci vidět, co mi z úrody zbude po dovolené...

Žádné komentáře:

Okomentovat