neděle 27. června 2021

Živý plot z rajčat, aneb aby vám to nepřerostlo přes hlavu

Jednou z nejoblíbenějších balkonových plodin jsou rajčata. Na trhu je výběr různých trpasličích variant pro ten nejmenší balkon nebo i jen parapet. Ale co když máme trochu větší plány...ale přesto k dispozici jen několik metrů čtverečních a rádi bychom, aby trochu zbylo i na večerní posezení při západu slunce, ne jen pro rajčata? Tohle není žádná ultimátní pravda, ale ukázka, jak je pěstuju já.

Rostliny mám u zdi, kde na ně dopadá nejvíce světla a zároveň se drží teplo i v noci. Když se podíváme na rajče shora, vidíme, že listy rostou do trojúhelníka, vzájemně pootočené o 120°. Otočím je tedy vrcholem ke zdi a základnou trojúhelníka do prostoru. Směrem ke zdi umístím oporu k vyvázání - tyčku. 

Keříčková rajčata vedu na 3-5 výhonů. Nechám je vyrůstat z paždí spodních listů směřujících do prostoru, ty u zdi zaštípnu. Výhony potom vedu zpět ke zdi a když jsou dostatečně dlouhé, vyvážu na oporu sousedního rajčete. Řadu ukončuji rajčetem zakrslým, které si roste poněkud divoce a nezaštipuje se, jen občas jeho silnější výhony vyvážu. Na druhé straně potom jsou dvě rajčata tyčková, vedená maximálně na dva výhony a tak stačí právě tolik opor, kolik je rajčat.

Hloubka takovéto rajčatové stěny je cca 40cm - vliv má pochopitelně i velikost květníku...

Žádné komentáře:

Okomentovat