čtvrtek 17. června 2021

Zaštipování rajčat

 Kdo v březnu zasel rajčata, nyní má možná již statné sazenice s několika výhony květů, nebo dokonce s prvními plody. A taky si jistě všiml, že se mu ta chamraď rostlinná začíná po balkoně pěkně roztahovat.

Patrně jste už někdy slyšeli o zaštipování rajčat. Provádí se hlavně u tzv. tyčkových rajčat s neukončeným růstem. Máme-li rajčata získaná přátelskou výměnou, nebo jsme zkrátka obal dávno vyhodili, mnoho už se nedozvíme a budeme muset počkat na konec sezony. Jednoduché pravidlo zní: "velká rajčata zaštipovat, cherry odrůdy nechat být".

 

PROČ zaštipujeme? Protože chceme, aby rostlina dala energii do plodů, ne do listů. A protože rajčata jsou náchylná na plísně a v košaté zeleni se drží vlhkost. Což může a nemusí být problém -  podle toho, jak moc máte balkon zastřešený či otevřený.


Drobný boční výhon
CO zaštipujeme? Zaštipujeme boční výhony (další kmínky), které začínají růst v úžlabí každého listu. Nejdříve jsou miniaturní, nechceme si listy polámat, tak chvíli počkáme...a jen nedáváme pozor, už tam raší silný výhon. 

 

 

 


 

Zaštípnutý silný výhon
Zrádné jsou také boční výhony, které raší za vijanem s květy, ty jsou pro změnu ihned velké a než se nezkušený zahradníček zorientuje, už se rostlina vesele větví.

 

 JAK zaštipujeme? Výhony pokud možno vylamujeme, tak aby větvička sama praskla a oddělila se. Neřežeme nožem, ani nehtem, hrozí zanesení choroby.








A teď level dva - jak je to tedy s těmi "ukončenými" rajčaty? 

Jsou to patrně druhy z oblastí, kde se střídají roční období. Taková rostlina vyžene 8-9 květních vijanů, poslední z nich je na vrcholu a nenásleduje za ním již žádný list. Tím její růst končí (pokud jsme všechny boční výhony zaštípli) a teprve nyní začnou plody dozrávat, a to všechny najednou. Pokud nemáme sazenici velkou a silnou, zakrátíme ji např. již za šestým výhonem, aby nám úroda stihla vůbec dozrát. 

Moje ukončené rajče je odrůda velkoplodá, těžko odlišitelná od rajčat "tyčkových". Též ponechané červené plody brání v dozrávání dalších, ačkoli "iZahrádkář" tvrdí opak. Každopádně oba tyto typy je dobré s úvahou zaštipovat, je tedy jedno, který druh vlastně máme. jediný rozdíl je v tom, že jedno rajče zakončí svůj růst samo, druhé zakončíme dle podmínek sami.

Oproti tomu druhy, které seženeme pod názvy jako cherry/divoká apod., jsou uzpůsobeny k celoročnímu růstu, průběžně se větví, ale i dozrávají. Zaštipovat se nemusejí, ale berme v úvahu omezený objem zeminy, který mají k dispozici. Osobně nechávám 3-4 výhony na rostlinu, aby zbyla i nějaká energie na plody.

 

Jde-li vám z toho všeho hlava kolem, vyčkejte, pozorujte. K vlastnímu názoru, jak svá rajčata zaštipovat, dospějete časem. Zvláště, pokud příští rok budete pěstovat sazenice ze semen z letošních plodů. To už vlastně budete tak trochu staří známí.



Žádné komentáře:

Okomentovat