Ozdobit si jídlo květy, to už dnes není jen výstřelek nóbl restaurací. Ostatně proč ne, když je rostlina jedlá, proč nespotřebovat všechny její části, když to navíc zpříjemní estetický požitek z jídla.
Květy můžeme použít čerstvé, jako součást salátů - např. lichořeřišnice, denivka, sedmikráska.
Hotové květy drží tvar |
Jako ozdoba dortů se potom hodí kandované. Oproti těm z marcipánu mají zajímavý "zamrzlý"vzhled, delikátní květovou chuť a křupou. Kromě obligátní růže a macešky takto upravuji i petunie, jsou zrovna v plném květu.
Postup je jednoduchý, květy potřeme bílkem z obou stran, posypeme cukrem a necháme zaschnout. Pro lepší tvar je dávám do panáků a na mírno suším v troubě. Protože cukr je hygroskopický (vsakuje z okolí vodu), je třeba je uskladnit v dobře uzavíratelné nádobě, trocha silikagelu není nikdy na škodu. Pokud nebyly květy dokonale vysušené, mohou zplesnivět.
Na to myslíme i při vlastním zdobení, květy umístíme před podáváním, dvanáctihodinový pobyt v lednici na vrstvě tvarohového krému by jim neprospěl. Ale to ani těm marcipánovým...
Žádné komentáře:
Okomentovat