pátek 25. června 2021

Petunie na talíři

 Ozdobit si jídlo květy, to už dnes není jen výstřelek nóbl restaurací. Ostatně proč ne, když je rostlina jedlá, proč nespotřebovat všechny její části, když to navíc zpříjemní estetický požitek z jídla.

Květy můžeme použít čerstvé, jako součást salátů - např. lichořeřišnice, denivka, sedmikráska.

Hotové květy drží tvar
Nebo obalované v těstíčku a smažené - bezinka, dýně, cuketa.

Jako ozdoba dortů se potom hodí kandované. Oproti těm z marcipánu mají zajímavý "zamrzlý"vzhled, delikátní květovou chuť a křupou. Kromě obligátní růže a macešky takto upravuji i petunie, jsou zrovna v plném květu.

 

 

 

Postup je jednoduchý, květy potřeme bílkem z obou stran, posypeme cukrem a necháme zaschnout. Pro lepší tvar je dávám do panáků a na mírno suším v troubě. Protože cukr je hygroskopický (vsakuje z okolí vodu), je třeba je uskladnit v dobře uzavíratelné nádobě, trocha silikagelu není nikdy na škodu. Pokud nebyly květy dokonale vysušené, mohou zplesnivět.

Na to myslíme i při vlastním zdobení, květy umístíme před podáváním, dvanáctihodinový pobyt v lednici na vrstvě tvarohového krému by jim neprospěl. Ale to ani těm marcipánovým...

Žádné komentáře:

Okomentovat