úterý 15. června 2021

Vermikompostér n°1

 Začínat se zahradničením v polovině června je poněkud pozdě. Ale už teď se můžeme začít chystat na další sezonu. Pokud jste bio-eko, nebo vás prostě baví z ničeho vytvořit něco a nechcete mít celou zahrádku koupenou v hobbymarketu, je ten nejvyšší čas popřemýšlet nad zeminou. Koupit pytel rašeliny je snadné a celkem levné. Po sezoně ji, prorostlou kořeny, vysypete a zahodíte a příští rok nanovo. I na menším balkoně to může udělat desítky litrů. A soused to dělá stejně. Jenže rašelina je z rašeliniště, které se těžbou ničí.

Alternativou může být kokosové vlákno, přirozeně organické a produkované jako odpadní materiál.

Nebo můžete zužitkovat svůj vlastní odpad. V poněkud kontroverzním vermikompostéru. Je to kompost, jak ho znáte z rohu zahrádky u babičky, kam sypete rostlinné zbytky. A navíc žížaly. Speciální kalifornské, protože makají rychleji. A to všechno v domácím prostředí - třeba garáži, sklepě, nebo i kuchyni. Pro potřeby vaší designové domácnosti je zařízení k tomu určené pochopitelně ke koupi např. http://www.urbalive.cz/vermikomposter, a to včetně zabudovaného ventilu na žížalí čaj. Dle modelu a designu za něj utratíte řádově tisíce Kč.

Já si budu muset vystačit s poněkud homemade modelem. Ale o tom až příště. Teď je čas na samostudium a rozhodnutí, jestli trochu té přírody chcete i u sebe doma...


Žádné komentáře:

Okomentovat