neděle 20. června 2021

Zalévání rajčat v nádobách

 Květník má oproti záhonu několik nevýhod. Rychleji vysychá a snadněji se přelije. Jak se start o rajčata, aby netrpěla ani jedním?

Když má rajče žízeň, začne svěšovat listy směrem od vrcholu. Na konci parného dne je běžné, že spička je poněkud unavená. Pokud polehne více, patrně ho ještě vzkřísíte, ale prudké slunce může poškodit listy a květy, můžete se tak připravit o úrodu.


Naopak, je-li rajče  přelité, svěšuje listy odspodu. První pomoc: odstraňte podmisku s vodou a rozhrabte povrch květníku, aby se ke kořenům dostal vzduch a hlína rychleji vysychala. Předejít přelití můžeme tak, že rajče zaléváme podobně jako orchideje, nalijeme vodu do podmisky a co se do hodiny dvou nevsákne, dáme pryč.


Hmyzí pohroma v podmisce
Vhodnou praktikou je i mulčování, v létě zabraňuje výparu a brání např. smutnicím, aby nakladly svá vejce na povrch vlhké hlíny, kde se jim daří. Jednoduše můžeme mulčovat tak, že květník přestaneme zalévat svrchu (po přesazení do nové zeminy je to nutné, aby se spojila) a navrch navrstvíme suchý substrát, který příliš neutlačujeme. Ten již nenavlhne. Dále zaléváme jen do podmisky.

Žádné komentáře:

Okomentovat