Nevím, jak u vás, ale tady v okolí jsou plané růže v plném květu. Lahodnou jemnou chuť dodá jakákoliv růžička, pro silnou vůni a barvu se mi osvědčila růže svraskalá, v minulém režimu často vysazovaná v okolí sídlišť.
Teorie je
jednoduchá, vybrané květy či listy bylinek necháme vyluhovat (právě kvete např. bezinka, lípa, jasmín...), či uděláme
odvar. Osladíme, okyselíme, zkrátka, aby nám limonáda chutnala.
Naplníme do lahví a přidáme startér - pro mléčné kvašení necháme vykapat
trochu syrovátky z bílého jogurtu (nedělá bublinky), pro kvašení
alkoholové přihodíme kousek droždí (dělá bublinky). Necháme týden
fermentovat.
V praxi jsem přidala do lahve o objemu 400 ml kousek droždí o
velikosti poloviny posledního článku svého malíčku. Asi v 11h večer.
Kolem páté ranní mě probudila kanonáda pod tlakem vyletujícího špuntu. A
na druhý den byla k podávání sycená limonáda s obstojnou chutí burčáku.
Zda, a kolik alkoholu obsahovala, nikdo neměřil, ani žádné extrovní veselí či slepota po jejím požití nebyly zaznamenány.
Limonáda se syrovátkou zatím drží, uvidíme za týden.
Tip: pro zazátkování lahví se výborně hodí špunty od portského, až ho příště dopijete, určitě si je schovejte.
Žádné komentáře:
Okomentovat