neděle 20. června 2021

Je libo letní limonádu?

Nevím, jak u vás, ale tady v okolí jsou plané růže v plném květu. Lahodnou jemnou chuť dodá jakákoliv růžička, pro silnou vůni a barvu se mi osvědčila růže svraskalá, v minulém režimu často vysazovaná v okolí sídlišť.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgSwVWSdX7Ka5YfIs_bOy1TQPAht96U08uGr4QY6IqrrvZ4ACwuUz629LmZSxc8L2v2wduxAx63znuMKsoj4HbdgMmbCG2NKg5uNgTOz1KdxyrokXSvTBAAPzMtCLuXLPBRau04c44TqEFj/s1600/lemurada.jpg



Teorie je jednoduchá, vybrané květy či listy bylinek necháme vyluhovat (právě kvete např. bezinka, lípa, jasmín...), či uděláme odvar. Osladíme, okyselíme, zkrátka, aby nám limonáda chutnala. Naplníme do lahví a přidáme startér - pro mléčné kvašení necháme vykapat trochu syrovátky z bílého jogurtu (nedělá bublinky), pro kvašení alkoholové přihodíme kousek droždí (dělá bublinky). Necháme týden fermentovat.
 

V praxi jsem přidala do lahve o objemu 400 ml kousek droždí o velikosti poloviny posledního článku svého malíčku. Asi v 11h večer. Kolem páté ranní mě probudila kanonáda pod tlakem vyletujícího špuntu. A na druhý den byla k podávání sycená limonáda s obstojnou chutí burčáku.
Zda, a kolik alkoholu obsahovala, nikdo neměřil, ani žádné extrovní veselí či slepota po jejím požití nebyly zaznamenány.
Limonáda se syrovátkou zatím drží, uvidíme za týden.

Tip: pro zazátkování lahví se výborně hodí špunty od portského, až ho příště dopijete, určitě si je schovejte.

Žádné komentáře:

Okomentovat