pondělí 15. listopadu 2021
Podzimní truhlíky
sobota 13. listopadu 2021
Bylinkový olej
Listopad je obdobím, kdy můžeme sbírat poslední úrodu bylinek, než se nám rostliny schovají před mrazy.
čtvrtek 11. listopadu 2021
Korejské kimči - vitaminy na celou zimu
Jak přežít chladné období bez úhony, to je otázka, která trápí mnohé. Světový mor tenhle pokrm asi nezastaví, ale s kladnými účinky kysaného zelí jsme obeznámeni i v našich končinách. Kimči pochází z Koreje a oproti našemu zelí obsahuje kromě jiného i velké množství chilli.
A protože zraje, tak jako naše zelí, v zeláku - velkém keramickém hrnci, který uschováme v chladu sklepa či garáže, je listopad ideálním obdobím, kdy si ho můžeme připravit i u nás.
Už ani nevím, kde jsme ho poprvé ochutnali, zásoby jsme si potom museli nakoupit zde a jak naše láska rostla, řekla jsem si, že si zkusíme udělat vlastní. Loni jsem do toho praštila a pořídila pořádný hrnec. Ve dvou jsme za zimu spořádali asi 13l, snědli bychom i více, ale to by někdo musel navařit...
Pokud jste z těch, kteří by v období Vánoc ocenili nějaké to "chlapské" jídlo, nebo jen rádi vyzkoušíte exotiku, tady je recept od Maangchi přepočítaný na 10l zelák:
úterý 9. listopadu 2021
Mečíky - zazimování
neděle 7. listopadu 2021
Kozí brada - sklizeň
Vloni po létě jsem zasadila několik semen kozí brady, rostliny, které si na louce ani nevšimnete, a jejíž kořeny jsou jedlé.