sobota 13. listopadu 2021

Bylinkový olej


 Listopad je obdobím, kdy můžeme sbírat poslední úrodu bylinek, než se nám rostliny schovají před mrazy.

Bylinky které obsahují málo vody, jako např. rozmarýn či tymián, jsou zvláště vhodné k ochucení olejů. Příprava není nijak složitá, do vhodné menší nádoby dáme kvalitní olej a přidáme snítku vybrané bylinky, čistou a bez případných škůdců. Nám se letos urodilo estragonu, k rozmarýnu jsem přidala česnek.

Nyní připravené oleje se akorát tak rozleží do Vánoc, můžete je tedy darovat jen tak, nebo jako součást dárkových košů.

Ochucený olej přivítáte při přípravě salátových dresingů a ochucené domácí majonézy. Pokud jste si na ni zatím netroufli, zkuste tuto od Cuketky. Já ji dělám tak, že dám do odměrky žloutky, přiklopím ponorným mixerem a na něj přiliji olej (ten ochucený bývá silný, stačí několik lžic a zbytek obyčejného oleje). Mixer pustím na nízký stupeň a vůbec s ním nehýbu, nechám ho na dně, olej se přidává sám mixováním. Kdyby se hned napoprvé nezadařilo, tzn. máte v odměrce tekutou břečku, zkuste znovu přidat na dno jeden žloutek a proces opakujte. Já jsem zatím vždy uspěla.

Žádné komentáře:

Okomentovat