Jak přežít chladné období bez úhony, to je otázka, která trápí mnohé. Světový mor tenhle pokrm asi nezastaví, ale s kladnými účinky kysaného zelí jsme obeznámeni i v našich končinách. Kimči pochází z Koreje a oproti našemu zelí obsahuje kromě jiného i velké množství chilli.
A protože zraje, tak jako naše zelí, v zeláku - velkém keramickém hrnci, který uschováme v chladu sklepa či garáže, je listopad ideálním obdobím, kdy si ho můžeme připravit i u nás.
Už ani nevím, kde jsme ho poprvé ochutnali, zásoby jsme si potom museli nakoupit zde a jak naše láska rostla, řekla jsem si, že si zkusíme udělat vlastní. Loni jsem do toho praštila a pořídila pořádný hrnec. Ve dvou jsme za zimu spořádali asi 13l, snědli bychom i více, ale to by někdo musel navařit...
Pokud jste z těch, kteří by v období Vánoc ocenili nějaké to "chlapské" jídlo, nebo jen rádi vyzkoušíte exotiku, tady je recept od Maangchi přepočítaný na 10l zelák:
1 gumové rukavice čisté 1 hrnek = 300 ml
6 kg čínského zelí
1 hrnek soli
½ hrnku rýžového/bramborového škrobu
¼ hrnku cukru
1 hrnek česneku
5 cm zázvoru
1 hrnek cibule
1 hrnek rybí omáčky – seženeme v Asia marketu
1 hrnek chilli vločky (gochu garu)/ chilli mleté
1 bílá ředkev dlouhá velká
1 svazek jarní cibulky
2 větší mrkve
Zelí připravuji ve dřezu, který vydrhnu a spařím vroucí vodou, nemusím tak řešit, že nemám dost velkou nádobu, při máchání nemusím nic zvedat a slévat, jen vytáhnu špunt....
Zelí rozčtvrtím, vykrojím košťál a nakrájím na „sousta“ cca 5x5 cm. Nechám nasáknout ve studené vodě cca 15 min. Sliji, prosolím, jemně promíchám, nemačkat! Za 15 min znovu promíchám – opakuji 3x.
------------------------------------------------------------------------------mezitím loupu česnek-------------------------------------------------------------------
V hrnci svařím 900 ml vody a škrob na kaši, přidám cukr, na mírném ohni míchám, dokud není směs průsvitná. Dám vychladit.
-------------------------------------------------------------------------------stále loupu česnek--------------------------------------------------------------
V mixeru nasekám na tekutou kaši česnek, 2 polévkové lžíce zázvoru, cibuli a rybí omáčku. Smíchám s vychlazenou škrobovou kaší a přidám chilli.
Jarní cibulky nakrájím šikmo na cca 1cm široké kousky. Mrkev a ředkev na tenké nudličky. Přidám do kaše.
Nasolené zelí 3x důkladně propláchnu a nechám vykapat. Smíchám s „omáčkou“, jemně ji zapracuji rukama (rukavice!) a zelí uložím do hrnce na chladné místo (ne mráz). Proti přetečení je dobré zelí něčím zatížit, nebo hrnec neplnit až po okraj, protože při kvašení vzniká plyn, který vytlačuje tekutinu z hrnce ven. Pikantní nakyslou chuť má zelí asi po 14 dnech, plně vykvašené je asi za měsíc. Konzumovat ho můžeme až do jara.
Jé, tak to musím vyzkoušet podle Vašeho receptu. Já dělám kimči jen ze zelí, mrkve, soli a nakládám s omáčkou z řasy wakame, chili papričkou a obyč. sladkou paprikou. Máme ho moc rádi. Ta varianta s česnekem, cibulí a zázvorem musí být výborná. Mňam!
OdpovědětVymazat