čtvrtek 11. listopadu 2021

Korejské kimči - vitaminy na celou zimu

Jak přežít chladné období bez úhony, to je otázka, která trápí mnohé. Světový mor tenhle pokrm asi nezastaví, ale s kladnými účinky kysaného zelí jsme obeznámeni i v našich končinách. Kimči pochází z Koreje a oproti našemu zelí obsahuje kromě jiného i velké množství chilli. 

A protože zraje, tak jako naše zelí, v zeláku - velkém keramickém hrnci, který uschováme v chladu sklepa či garáže, je listopad ideálním obdobím, kdy si ho můžeme připravit i u nás.

Už ani nevím, kde jsme ho poprvé ochutnali, zásoby jsme si potom museli nakoupit zde a jak naše láska rostla, řekla jsem si, že si zkusíme udělat vlastní. Loni jsem do toho praštila a pořídila pořádný hrnec. Ve dvou jsme za zimu spořádali asi 13l, snědli bychom i více, ale to by někdo musel navařit...

Pokud jste z těch, kteří by v období Vánoc ocenili nějaké to "chlapské" jídlo, nebo jen rádi vyzkoušíte exotiku, tady je recept od Maangchi přepočítaný na 10l zelák:

 1 gumové rukavice čisté                             1 hrnek = 300 ml


6 kg čínského zelí


1 hrnek soli

½ hrnku rýžového/bramborového škrobu

¼ hrnku cukru

1 hrnek česneku

5 cm zázvoru

1 hrnek cibule

1 hrnek rybí omáčky – seženeme v Asia marketu 

1 hrnek chilli vločky (gochu garu)/ chilli mleté

1 bílá ředkev dlouhá velká

1 svazek jarní cibulky

2 větší mrkve


Zelí připravuji ve dřezu, který vydrhnu a spařím vroucí vodou, nemusím tak řešit, že nemám dost velkou nádobu, při máchání nemusím nic zvedat a slévat, jen vytáhnu špunt....

Zelí rozčtvrtím, vykrojím košťál a nakrájím na „sousta“ cca 5x5 cm. Nechám nasáknout ve studené vodě cca 15 min. Sliji, prosolím, jemně promíchám, nemačkat! Za 15 min znovu promíchám – opakuji 3x.

------------------------------------------------------------------------------mezitím loupu česnek-------------------------------------------------------------------

V hrnci svařím 900 ml vody a škrob na kaši, přidám cukr, na mírném ohni míchám, dokud není směs průsvitná. Dám vychladit.

-------------------------------------------------------------------------------stále loupu česnek--------------------------------------------------------------

V mixeru nasekám na tekutou kaši česnek, 2 polévkové lžíce zázvoru, cibuli a rybí omáčku. Smíchám s vychlazenou škrobovou kaší a přidám chilli.

Jarní cibulky nakrájím šikmo na cca 1cm široké kousky. Mrkev a ředkev na tenké nudličky. Přidám do kaše.

Nasolené zelí 3x důkladně propláchnu a nechám vykapat. Smíchám s „omáčkou“, jemně ji zapracuji rukama (rukavice!) a zelí uložím do hrnce na chladné místo (ne mráz). Proti přetečení je dobré zelí něčím zatížit, nebo hrnec neplnit až po okraj, protože při kvašení vzniká plyn, který vytlačuje tekutinu z hrnce ven. Pikantní nakyslou chuť má zelí asi po 14 dnech, plně vykvašené je asi za měsíc. Konzumovat ho můžeme až do jara.


 

1 komentář:

  1. Jé, tak to musím vyzkoušet podle Vašeho receptu. Já dělám kimči jen ze zelí, mrkve, soli a nakládám s omáčkou z řasy wakame, chili papričkou a obyč. sladkou paprikou. Máme ho moc rádi. Ta varianta s česnekem, cibulí a zázvorem musí být výborná. Mňam!

    OdpovědětVymazat