sobota 6. května 2023

Stolní tkalcovský stav s pevným listem

 Dnes se podíváme na zoubek ďábelskému stroji, na kterém by měla jít utkat replika plzeňského baboráku. Vybírám na dalin-praha.cz

Stav s pevným listem
Nejlevnější variantou je tkalcovský stav s pevným listem, potřebná šíře je 80cm. Jak jsme již spočítali, potřebujeme 12 osnovních nití na cm. Nejvyšší nabízená hustota pevného listu je 15 dpi (15 nití na 1 inch = 2,54 cm) to dává 5,9 nitě na cm, při použití dvou pevných listů za sebou se dostáváme na potřebnou hustotu. Naštěstí tento stav již v základním sestavení je uzpůsoben právě na použití dvou listů (vícero jich neumí). Pro vznik rypsové (silně utlučené plátnové) vazby je budeme přesouvat oba současně, vždy nahoru a dolů.

Variabilní pevný list

V základní sestavě je dodáván list o hustotě 7,5 dpi, list o vyšší hustotě je tedy třeba přikoupit, druhý list bych ráda tzv. variabilní, který umožňuje mít v jednom listu pásma několika hustot - musím ještě zjistit, jestli se z něj dá seskládat plnohodnotný list šíře 80cm o 15dpi.

Z dalšího příslušenství budou ještě potřeba tkací jehly (funkce člunku), dřevěné kolíky pro snovací rám (slouží k přípravě osnovy) a háček k natažení osnovy.


kolíky
stav                                                         6092,-

nylonový paprsek 80cm - 15 dpi              976,-

variabilní pevný list 80 cm                       2765,-

2x tkací jehla 76 cm                                   314,-

snovací kolíky                                             367,-

háček                                                            70,-

CELKEM                                               10 600,-



Není to levná legrace, snad se úsilí vyplatí.

2 komentáře:

  1. Tak zrovna tenhle typ pekelných strojů mě vždycky fascinoval. Žel, já zůstala u dětského retro stávku z Chemoplastu Brno. Ale i s ním jsem si svého času užila spoustu pěkných chvilek.
    Ať se dílo podaří.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvoje korálky, to je taky zajímavá "textilie". Můj problém je, že jsem zatím u ničeho nezůstala, což je u takhle drahých pomůcek trochu problém, že...

      Vymazat