pondělí 8. května 2023

Konstantinovy lázně I

 Malé lázeňské městečko, které byste obešli za jedno odpoledne? A přesto zde pacienti s kloubní náhradou tráví celé týdny. Nečekejte, až sem budete muset a přijeďte hned, okolní krajina je doslova posetá perlami.

My od Plzně přijíždíme lokálkou a pokud nemáte internet v mobilu, či bezdotykovou platební kartu, pořiďte si lístek nazpátek hned, tato trať je "bezobslužná". To vás trkne do nosu už při nástupu, nejpozději pak za Pňovany, kde vláček odbočí na historickou kolej, která ještě dělá "tadam-tadam" a kde se může jet jen omezenou rychlostí. Sedíte-li u správného okénka, můžete spatřit báječný Pňovanský most přes přehradu Hracholusky.

Zdroj: mapy.cz

Až dorazíte na místo, počkejte, až vláček odjede, uvidíte pěknou skalku, zvláště teď v květnu stála za to, ale ani loni v říjnu nebyla špatná. Když se chce, v příkopu vedle trati se nemusí válet odpadky, jde to. Příznivci železnice si pak hned na nádraží mohou počíst informační ceduli o té, kterou právě přijeli.

My jsme již podruhé zavítali do hotelu Jirásek, který je od nádraží na dohled, jeho tři hvězdy nám dostačují, čisté lůžko a výtečná domácká kuchyně, více nepotřebujeme.  Kdo potřebuje hvězd více, vybere hotel Lövenstein, kdo chce zase mít hned po ruce hlavní wellness bazén a další procedury, ubytuje se v hotelu Prusík. Pokud nevadí, že si za stravou docupitáte, vyberete některý z tzv. lázeňských domů. Shodou okolností se blíží výročí 220 let založení lázní, připravené jsou různé zvýhodněné balíčky, třeba si vyberete. Prima je, že celé lázně najdete pod jednotnými webovými stránkami (které by mohly být i lepší, ale co naděláme, jinak fungují - ověřeno).

 Po příjezdu nezapomeňte zkontrolovat, na kdy jste objednáni na procedury, máte-li jaké, případně časy hned zamluvit (na recepci). Poté máte před sebou patrně půlden "na rozkoukání" a jste-li aktivní a máte pouze polopenzi, možná taky tak trochu hlad a do večeře ještě dosti času. Ve všední dny a v sobotu dopoledne nakoupíte svačinu v místní Jednotě u náměstí, o víkendu to jistí vietnamský obchůdek nedaleko místa, kde ul. Hradišťská přechází v Plzeňskou. Nebo si můžete vyrazit z kopejtka v kavárně Srdíčko, která se nachází v jednom z rohů hotelu Prusík. Místní horká čokoláda, ve které stojí lžička (70,-) či slaná palačinka (115,-) ve vás zanechají dostatek kalorií až do večera. A když už jste tady, rovnou můžete ochutnat místní lázeňské prameny (pokud je to vaše gusto), dva se nacházejí venku, v okolí cukrárny, další pak v útrobách hotelu (pokračujte za toaletami rovně), na tento ovšem pozor, barví zuby na modro...

Na odpolední bloumání poslouží parkové plochy se sochami pod širým nebem (označila jsem zeleně), nebo kratičká naučná stezka věnovaná bylinkám. O větší turistice povyprávím zase příště...



1 komentář: