úterý 2. května 2023

Rybízové patálie

 I když k řezu červeného rybízu existuje pěkné video od pana Urbánka, letos jsem si na něj ještě netroufla a řekla si, že to udělám jako ti všichni, co rybíz nikdy neřezali a pořád mají plné misky.



Přišlo jaro a rybíz slibně rozkvetl (kéž ho nespálí jarní mrazík ani letní horka, jak bývá u nás zvykem). Ale s listy byla potíž. Na některých větvích se zkrátka neobjevily, buď byly větve suché zcela nebo jen s květy, případně několika malými lístky, které žluté odpadly. 

I sedla jsem k internetům a četla, která zkáza by to tak mohla být. Takhle z jara se skrývá v pupenech vlnovník rybízový, který může přenášet tzv. zvrat černého rybízu, kdy rostliny začnou vypadat jako svoji předci před šlechtěním. A jak jde o choroby a ne o škůdce, tak tam bývá jediná cesta - vykopat a spálit...


Naštěstí příznaky žádné z nalezených chorob jsem na rostlinách neidentifikovala, "špatné" výhony patřily mezi ty starší a v zástinu - tak jsem je odstřihla. Držím si palce, že zbytek bude v pořádku, navíc letos konečně vyrašily nějaké výhony nové, tak můžu v dalších letech zase nějaké to starší dřevo odstranit. A konečně mi došlo, jak ho poznám - v prvním roce vyroste šlahoun, ve druhém na něm vyraší větve a ve třetím narostou větve na větvích. Praxi v tvarování už trochu mám, tak uvidíme, co vykouzlím, mám pocit že u obou keřů odešel "střed", zatímco zbylé výhony teď tak divně polehávají kolem... Musím letos udělat zásoby džemu, kdyby to nedopadlo. Ale pořád lepší než nemoce, žejo?

4 komentáře:

  1. Marmeláda z červeného rybízu ne nejlepší do lineckých koleček.

    OdpovědětVymazat
  2. To je, ale ideál by byl, kdyby vystačilo i třeba na takový linecký koláč... Zatím to letos vypadá docela dobře.

    OdpovědětVymazat
  3. Rybíz (červený i bílý) pěstuji řadu let. Úrodu mívám slušnou (abych to letos nezakřikla :-)). Keřový rybíz vedu takto: po očesání plodů, cca v srpnu, keř prohlédnu. Pokud je vše v pořádku, keř má nové výhony. Nechám cca 3-4 nejsilnější, ty uvnitř keře, směřující kolmo vzhůru. pak vyřežu staré větve, které se už klonily do stran(čtyřleté dřevo). Výsledkem má být - 3 nové výhony, 3 loňské a 3 dvouleté (nové nechávám čtyři, pro jistotu). Správně je 3:3:3. Loňské a předloňské větve zakrátím (trochu). Na podzim rybíz pohnojím síranem draselným a superfosfátem. Přikopčím ke kmínku hlínu (kompost) - kvůli mrazu.
    Na jaře hlínu odhrnu, keř pohnojím cereritem a opět superfosfátem. A to je vše.
    Jo, a když začne rybíz červenat, balím keř do staré záclony, kvůli ptákům, ti dokažou keř očesat za den.
    Tak ať se daří!
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty naše keře (byly mladé) v předchozích letech žádné výhony nevyhnaly, letos jsem něco zahlédla, tak snad... 3:3:3 zní srozumitelně.

      Vymazat