Možná jste již zapomněli, že na jaře vás těšily svými výraznými oranžovými květy. Nyní, jak opadává listí, můžete si všimnout jablkům podobných malvic, které se pevně drží keřovitých větví. A letos se jich urodilo, nejen počtem, ale i velikostí.
Kdoule nejen příjemně voní, ale jsou jedlé. Dle odrůdy seženete plody se žlutou, či tužší zelenou slupkou. Jejich chuť je trpká, hodí se pro přípravu čatní a kompotů k sýrovým prkénkům. Čas jejich sklizně přichází právě nyní a trvá až do listopadu, což je dobře, protože díky jejich silné chuti jich nespotřebujete mnoho.
U nás je stále ještě dobrá zásoba bylinek a tak přicházím s receptem na Mojito řezy, na které budeme potřebovat:
- 500g hladké mouky
- 200g cukru krystal
- 1 kypřící prášek
- 250g másla
- 5 vajec
- 2 dl mléka
- 1 hrst čerstvé máty
- 2-3 kdoule
- 1 limetku
- dle chuti rum
Mouku s kypřícím práškem dobře promícháme v míse, přidáme cukr, který jsme rozmixovali s mátou. Nastrouháme kůru z jedné limetky a dřeň z několika oloupaných kdoulí. Přilijeme mléko, rozpuštěné máslo, 5 celých vajec a rum. Vše dobře promísíme a vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku. Já peču 40min na 160° horkovzdušně.
Pokud nemáte čas péct, natrhejte si jich několik alespoň na mísu, provoní vám domov.
Žádné komentáře:
Okomentovat