sobota 30. října 2021

Voňavé kdoule

 Jednou z radostí obyvatel městské zástavby jsou kdoule, neboť kdouloně jsou často vysazovány jako okrasné keře.

Možná jste již zapomněli, že na jaře vás těšily svými výraznými oranžovými květy. Nyní, jak opadává listí, můžete si všimnout jablkům podobných malvic, které se pevně drží keřovitých větví. A letos se jich urodilo, nejen počtem, ale i velikostí. 

Kdoule nejen příjemně voní, ale jsou jedlé. Dle odrůdy seženete plody se žlutou, či tužší zelenou slupkou. Jejich chuť je trpká, hodí se pro přípravu čatní a kompotů k sýrovým prkénkům. Čas jejich sklizně přichází právě nyní a trvá až do listopadu, což je dobře, protože díky jejich silné chuti jich nespotřebujete mnoho.

U nás je stále ještě dobrá zásoba bylinek a tak přicházím s receptem na Mojito řezy, na které budeme potřebovat:

  • 500g hladké mouky
  • 200g cukru krystal
  • 1 kypřící prášek
  • 250g másla
  • 5 vajec
  • 2 dl mléka
  • 1 hrst čerstvé máty
  • 2-3 kdoule
  • 1 limetku
  • dle chuti rum

Mouku s kypřícím práškem dobře promícháme v míse, přidáme cukr, který jsme rozmixovali s mátou. Nastrouháme kůru z jedné limetky a dřeň z několika oloupaných kdoulí. Přilijeme mléko, rozpuštěné máslo, 5 celých vajec a rum. Vše dobře promísíme a vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáčku. Já peču 40min na 160° horkovzdušně.


Pokud nemáte čas péct, natrhejte si jich několik alespoň na mísu, provoní vám domov.


Žádné komentáře:

Okomentovat